Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa u molitvenoj nakani za srpanj: Starije su osobe „učitelji nježnosti“

Vatikan (IKA)

U videu s molitvenom nakanom za srpanj posvećenom starijim osobama, koji je u četvrtak 30. lipnja objavila Papina svjetska molitvena mreža, papa Franjo je istaknuo da su one kruh koji hrani naš život, prenosi Vatican News. 

Mi, starije osobe, koje često imamo posebnu osjetljivost za brigu, razmišljanje i osjećaje, jesmo, ili možemo postati, učitelji nježnosti, rekao je papa Franjo koji će u prosincu proslaviti 86 godina života, uime svojih sve brojnijih vršnjaka, u videu s molitvenom nakanom za srpanj. Osim toga, Papa potiče na molitvu kako bi iskustvo i mudrost starijih osoba pomogli mlađima gledati u budućnost s nadom i odgovornošću. Čini to u mjesecu u kojemu se slavi, 24. srpnja, drugi Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, koji je papa Franjo ustanovio u njihovu čast.

Mnogo je starijih osoba koje žive same

Papa se na početku poruke nadovezao na molitvenu nakanu za lipanj, posvećenu obitelji, u mjesecu desetoga Svjetskog susreta obitelji, koji je prošlih dana završio u Vatikanu i u biskupijama diljem svijeta. Pritom je istaknuo kako ne možemo govoriti o obitelji, a da ne govorimo o važnosti koju starije osobe imaju među nama.

Nikada u povijesti čovječanstva nismo bili toliko brojni, rekao je Papa govoreći u prvom licu, ali ne znamo kako živjeti to novo razdoblje života: za starost postoji mnogo projekata pomoći, ali malo projekata za život. Starost stanovništva pogađa prije svega razvijenije zemlje u kojima 25 % starijih osoba, nažalost, žive same. Mi, starije osobe, često imamo posebnu osjetljivost za brigu, razmišljanje i osjećaje. Mi jesmo, ili možemo postati, učitelji nježnosti. I to koliko, istaknuo je Papa.

Djedovi i bake su „kruh koji hrani naš život“

U ovom svijetu, kako je rekao, naviknutom  na rat, Sveti Otac zaziva istinsku revoluciju nježnosti. U tomu imamo veliku odgovornost prema novim generacijama. Podsjetimo, djedovi i bake, te starije osobe, kruh su koji hrani naš život, oni su skrivena mudrost naroda: zato je lijepo slaviti u njihovu čast, a ja sam ustanovio dan posvećen njima. Molimo za starije osobe, da se pretvore u učitelje nježnosti, kako bi njihovo iskustvo i njihova mudrost pomogli mlađima gledati u budućnost s nadom i odgovornošću, potaknuo je na kraju papa Franjo, prenosi Vatican News.