Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: U Sahelu licemjerje i neispunjena obećanja; vrijeme je za djelovanje

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je poslao poruku kardinalu Michaelu Czernyju, predsjedniku Zaklade Ivan Pavao II. za Sahel, povodom 40. obljetnice njezina osnutka, izvještava Vatican News.

Božji narod treba biti na prvoj liniji, uvijek i posvuda, kako bi odgovorio na tihi vapaj bezbrojnih siromaha u svijetu, posebno u Sahelu, kako bi im dao glas, zaštitio ih i solidarizirao se s njima, pred toliko licemjerja i brojnih obećanja koja nisu ispunjena – apel je pape Franje u poruci koju je uputio kardinalu Michaelu Czernyju, povodom proslave 40. obljetnice Zaklade Ivan Pavao II. za Sahel, na kojoj su sudjelovali članovi diplomatskog zbora i predstavnici međunarodnih i nacionalnih institucija.

Kriza koja sve više ugrožava mir i razvoj

U poruci se papa Franjo sa zabrinutošću osvrće na činjenicu da zemlje u toj zapadnoafričkoj regiji još uvijek prolaze kroz krizu koja sve više prijeti miru, stabilnosti, sigurnosti i razvoju. Te su pojave – piše Papa – povezane s terorizmom, gospodarskom nesigurnošću i klimatskim promjenama te povećavaju ranjivost država i siromaštvo građana, s posljedicom migracije mladih”.

Apel Ivana Pavla II.

Zbog takvoga konteksta zadatak je Zaklade sve jači, teži, ali sve bitniji – napominje Papa osvrćući se na rad tog tijela nazvanoga po svetom papi Poljaku. I upravo podsjećajući na “vapaje srca” pape Wojtyłe, Sveti Otac ponovno upućuje svoj apel svim ljudima dobre volje u svijetu: radite za sigurnost, pravednost i mir u Sahelu!.

Nemojte čekati, valja djelovati

Nema više vremena za čekanje, moramo djelovati! – upozorava na kraju papa Franjo. Nitko ne može zanijekati temeljno pravo svakog čovjeka da živi dostojanstveno i da u potpunosti napreduje, prenosi Vatican News.