Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: U svijetu ratova i razlika Evanđelje je nada

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u ponedjeljak 3. listopada u Vatikanu misionare oblate Bezgrješne Marije, okupljene na generalnom kapitulu, prenosi Vatican News.

Vapaj zemlje i siromašnih, ratovi i sukobi koji prolijevaju krv na ljudsku povijest, teška situacija milijuna migranata i izbjeglica, gospodarstvo koje bogate čini još bogatijima, a siromašne sve siromašnijima, neki su od vidika scenarija u kojemu samo evanđelje može održati upaljenim svjetlo nade, rekao im je Papa. Svijet je to koji je još uvijek rob sebičnosti i pun proturječja i podjela, u kojemu je ta redovnička obitelj, koju je osnovao sveti Eugène de Mazenod, pozvana donositi evanđelje nade, radosti i mira.

Polazeći od teme kapitula te kongregacije „Hodočasnici nade u zajedništvu“, Papa je podsjetio na odluku redovnika da otkriju i žive kao putnici u ovom svijetu, uz muškarce i žene, siromašne i posljednje na zemlji, kao što je činio sveti Eugène, koji je u misijama po selima Provanse, na prijelazu između XVIII. i XIX. stoljeća, vraćao vjeri siromašne koji su se bili udaljili od Crkve i koje su čak i službenici Crkve bili napustili. Dodao je da je tragedija kada službenici Crkve napuste siromahe te istaknuo zauzimanje misionara oblata Marije Bezgrješne u 70 zemalja svijeta, na periferijama, prema najudaljenijima, najsiromašnijima, onima do kojih nitko ne dolazi.

Rimski biskup potom se osvrnuo na njihovu odluku da budu svjedoci nade, vrline koju današnji svijet kao da je izgubio i koji drugdje traži izvor svoje sreće. Biti misionari nade znači znati čitati znakove njezine prisutnosti skrivene u svakodnevnom životu ljudi. To znači naučiti prepoznati nadu među siromašnima kojima ste poslani, a koji ju često uspijevaju pronaći u najtežim situacijama. To znači prepustiti da vas evangeliziraju siromašni koje evangelizirate; oni vas uče putu nade, za Crkvu i za svijet, rekao je Papa.

Zajedništvo je cilj koji redovnici žele postići u svojem svakodnevnom životu. Prema Papinim riječima, zajedništvo je danas izazov o kojemu može ovisiti budućnost svijeta, Crkve i posvećenoga života. Da bismo bili misionari zajedništva trebamo ga prije svega živjeti među sobom, u svojim zajednicama i u međusobnim odnosima, te njegovati ga sa svima bez iznimke, rekao je te ih potaknuo da budu promicatelji zajedništva kroz solidarnost, blizinu, sinodalnost i bratstvo sa svima.

Što se pak tiče zauzimanja za zajednički dom, Papa je istaknuo da nas naša majka zemlja hrani ne tražeći ništa zauzvrat; na nama je stoga da shvatimo kako ne može to nastaviti ako se mi ne brinemo o njoj. Sve su to vidici obraćenja na koje nas Gospodin stalno poziva. Vratiti se zajedničkom Ocu, vratiti se izvorima, vratiti se prvoj ljubavi koja vas je potaknula da ostavite sve kako biste slijedili Isusa; to je duša posvećenja i poslanja, poručio je Papa.