Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Učimo od apostola Petra i Pavla vjerovati i u teškoćama

Vatikan (IKA)

Na svetkovinu svetih zaštitnika Rima, mučenikā, apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, 29. lipnja u Vatikanu papa Franjo se u nagovoru uz molitvu Angelusa osvrnuo na njihovo postupno dozrijevanje kao kršćana, na Petrova proturječja i Pavlove dvojbe, prenosi Vatican News.

Poput apostola Petra i Pavla, i pred nama je proces dozrijevanja u kršćanskom životu. Papa je taj proces nazvao „naukovanjem vjere“; vjerujemo da je Isus Mesija, Sin Boga života, ali trebamo vremena, strpljenja i mnogo poniznosti kako bi naš način razmišljanja i djelovanja potpuno prionuo uz evanđelje.

Petar, primjerice, u Isusu prepoznaje Sina živoga Boga, ali ta ispovijest vjere nije plod njegova ljudskog razumijevanja. Bog je taj koji ga je nadahnuo. I morat će proći mnogo vremena prije nego što važnost tih riječi potpuno obuzme njegov život. Doista, kada Isus poslije naviješta da će morati trpjeti i biti osuđen na smrt, Petar odbija tu perspektivu i otvoreno to kaže Učitelju, koji ga, naprotiv, ukorava: ‘Nosi se od mene, sotono! Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!’, rekao je Papa.

Primijetivši da se to događa i nama, Rimski biskup kazao je kako ponavljamo Vjerovanje, izgovaramo ga s vjerom, ali pred teški životnim iskušenjima čini se da se sve poljulja te se bunimo protiv Boga govoreći mu da to nije pravedno, da moraju postojati drugi načini, jednostavniji, manje teški. Proživljavamo muku vjernika koji vjeruje u Isusa, pouzdaje se u njega; ali istodobno osjeća da je teško nasljedovati ga te pada u iskušenje da potraži druge putove, drugačije od Učiteljevih.

Sveti Petar je proživio tu unutarnju dramu, i trebalo mu je vremena i dozrijevanja. U početku se užasavao pri pomisli na križ; ali je na kraju života hrabro svjedočio Gospodina, do te mjere da je – prema predaji – tražio da ga razapnu glavom prema dolje, kako ne bi bio jednak Učitelju.

Ni Pavao nije bio bez dvojbi i nesigurnosti, nastavio je papa Franjo. Ukazanje Uskrsloga na putu u Damask, za njega je tek početak puta na kojemu će se suočavati s krizama, neuspjesima i stalnim mukama. Put vjere nije nikada lak, ni za koga, ni za Petra ni za Pavla, ni za jednog kršćanina; put vjere nije lak, nego zahtjevan, katkada naporan; i Pavao, nakon što je postao kršćanin, morao je postupno naučiti biti to potpuno, posebno kroz trenutke iskušenja.

Prema Papinim riječima, iskustvo svetih Petra i Pavla je stoga za svakog kršćanina polazište za razmišljanje o stupnju zrelosti njegove vjere i njegovog odnosa s Bogom u teškoćama i kušnjama. Umjesto obeshrabrenja, od njih valja učiniti priliku za rast u pouzdanju u Gospodina, kako bi nas Bog izbavio od svakoga zla djela i spasio za svoje nebesko kraljevstvo (usp. Tim 4,18), zaključio je papa Franjo.

 

Ključne riječi:
Angelus Papa sv. Petar i Pavao