Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa ukinuo Zakladu Populorum Progressio, ali njezino se poslanje nastavlja

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je posebnim reskriptom odredio ukidanje Zaklade Populorum Progressio te umjesto nje ustanovio Fond Populorum Progressio. Zaklada mijenja oblik, istaknuo je Papa u petak 16. rujna, primivši u audijenciju Upravni odbor, ali zadržava poslanje ostajući Papino karitativno djelo za siromašne u Latinskoj Americi i Karibima, prenosi Vatican News.

Kako bi promicao veću povezanost s lokalnim Crkvama i učinio učinkovitijima programe cjelovitoga razvoja u najzanemarenijim i najsiromašnijim zajednicama domorodačkoga stanovništva i zajednicama afričkih potomaka, papa Franjo je reskriptom koji stupa na snagu od 16. rujna, odredio ukidanje Zaklade Populorum Progressio, u sklopu Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, te ustanovljenje istoimenoga fonda, povjeravajući ga Vijeću biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM). Sveti je Otac objasnio svoje motive u govoru upućenom članovima Upravnoga odbora zaklade koje je primio u audijenciju.

U želji da pomoć za razvoj projekata ostane izraz Papine ljubavi, ali da nema svoje središte u Rimskoj kuriji, te u svrhu pojednostavljenja, povjerio sam Vijeću biskupskih konferencija Latinske Amerike zadaću da na nam pomogne u analizi projekata i u njihovu ostvarenju. Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja zadržat će odgovornost za upravljanje fondom koji će biti povezan sa službom te misije.

Enciklika, zaklada i fond Populorum Progressio

Papa Franjo je donio tu odluku – u skladu s kan. 120 § 1. Zakonika kanonskoga prava, kako stoji u reskriptu – tijekom audijencije u koju je, 7. rujna, primio pročelnika dikasterija kardinala Michaela Czernyja, kojemu je povjerio zadaću da objavi pravilnik o novom Fondu. Upravo je to bio oblik koji je zamislio Pavao VI. 1969. godine, na drugu obljetnicu njegove enciklike Populorum progressio, kako bi pomogao siromašnim zemljoradnicima te promicao agrarnu reformu, socijalnu pravdu i mir u Latinskoj Americi, u skladu sa smjernicama koje su dali biskupi tog kontinenta.

Ivan Pavao II. ga je 1992. godine zamislio kao zakladu, kao gestu solidarne ljubavi Crkve prema onima koji su napušteni i kojima je najviše potrebna zaštita, poput domorodačkoga, mestičkoga i afro-američkoga stanovništva. Nakon 30 godina, odluka je pape Franje dio reforme Rimske kurije koja je našla svoj izražaj u apostolskoj konstituciji Praedicate Evangelium te potiče niz potrebnih promjena – napomenuo je Papa.

Fond s istim poslanjem i djelom Papina milosrđa

Izražavajući zahvalnost onima koji su u tih trideset godina radili za Zakladu Populorum Progressio, koja sada – kako je rekao – mijenja oblik, papa Franjo je istaknuo da novi Fond zadržava svoje poslanje te i dalje ostaje djelo Papina milosrđa. Napomenuo je, osim toga, da brojne obitelji u Latinskoj Americi i na Karibima preživljavaju u neljudskim uvjetima te da Završni dokument iz Aparecide govori o isključenima koji nisu samo iskorištavani, nego su višak, odbačeni.

Podsjetio je također da je Crkvena skupština tog kontinenta, koja je još u razvoju, bila prilika da se čuje vapaj siromaha, dok je Sinoda o Amazoniji istaknula stvarnost isključenosti u kojoj žive domorodačke i zajednice afričkih potomaka. Pred različitim aktualnim načinima uklanjanja ili ignoriranja drugih potrebno je reagirati novim snom o bratstvu i društvenom prijateljstvu koji se ne ograničava na riječi – istaknuo je Papa citirajući encikliku Fratelli tutti.

Aktivno uključiti siromašne

Sveti se Otac nada da će inicijative solidarnosti pokazati da su moguće promjene, da stvarnost nije blokirana, te da će, ako se poduzmu mudro i dosljedno, mnoge motivirati. Posebno je istaknuo da siromašne valja uključiti u projekte koji se odnose na njih. Siromašne ne treba smatrati primateljima dobrotvornoga djela. Oni trebaju biti aktivni dio razlučivanja najhitnijih potreba – rekao je Papa za kojega je važno da se oslobodimo paternalističkih mentaliteta koji povećavaju razliku između onih koji su pozvati činiti jednu obitelj.

Na kraju je papa Franjo zazvao Majku Božju da nas svojom ljubavlju i majčinskom nježnošću potiče da budemo blizu najsiromašnijih i zaboravljenih, koje, kako je rekao, Bog sigurno ne zaboravlja, prenosi Vatican News.