Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa uputio poruku narodima Konga i Južnoga Sudana

Vatikan (IKA)

„Gospodin zna koliko mi je žao što sam bio prisiljen odgoditi ovaj toliko željeni i iščekivani posjet. Ali ne gubimo samopouzdanje i nadajmo se što skorijem susretu, što prije“, kazao je papa Franjo u videoporuci kongoanskom i južnosudanskome narodu, koje je trebao pohoditi na hodočašću mira i pomirenja od 2. do 7. srpnja, izvijestio je Vatican News.

Upućujući im videoporuku u subotu 2. srpnja, papa Franjo naglasio je kako ih u ovim tjednima posebno nosi u srcu, te da su mu u molitvama patnje koje ti narodi već dugo žive.

Nebrojene i dramatične patnje

„Mislim na Demokratsku Republiku Kongo, na izrabljivanje, nasilje i nesigurnost koje trpi, posebno na istoku zemlje, gdje se nastavljaju oružani sukobi, uzrokujući nebrojene i dramatične patnje, pogoršane ravnodušnošću i koristima mnogih“, rekao je Papa.

„Mislim i na Južni Sudan, na vapaj za mirom njegova naroda koji, iscrpljen nasiljem i siromaštvom, čeka konkretne činjenice iz procesa nacionalnog pomirenja, kojem želim pridonijeti ne sam, već ekumenskim hodočašćem zajedno s dvojicom drage braće: nadbiskupom Canterburyja i moderatorom Opće skupštine Škotske Crkve“.

Mladi zaslužuju da im se snovi ostvare

Obraćajući se „dragim prijateljima“ iz Konga i Južnoga Sudana, Papa je u poruci kazao kako riječi u tome trenutku nisu dovoljne kako bi prenio bliskost koju im želi izraziti i ljubav koju prema njima osjeća.

„Htio bih vam reći: nemojte dopustiti da vam se ukrade nada! Nemojte dopustiti da vam se ukrade nada! Pomislite, vi koji ste mi toliko dragi, koliko ste dragocjeniji i ljubljeniji u očima Boga koji nikada ne razočara one koji u njega polažu nadu!“, poručio je Sveti Otac.

Svi imaju veliku misiju, istaknuo je Papa, počevši od političkih čelnika: okrenuti stranicu kako bi otvorili nove putove – putove pomirenja, oprosta, mirnog suživota i razvoja. „To je poslanje koje treba preuzeti gledajući zajedno u budućnost, u mnoge mlade ljude koji nastanjuju vaše raskošne i ranjene zemlje, ispunjavajući ih svjetlošću i budućnošću“, kazao je. Oni sanjanju, i zaslužuju da se ti snovi ostvare, da vide dane mira. Napose zbog njih, istaknuo je Papa, valja odložiti oružje, otvoriti nove stranice bratstva.

Molitva da mir siđe u srca

Na kraju, Papa je naglasio da njihove suze i molitve koje uzdižu prema Nebu nisu beskorisne. „Božja će utjeha doći, jer On ima „naume mira, a ne nesreće“ (Jr 29, 11)“.

Već sada, čekajući susret s vama, molim da njegov mir siđe u vaša srca, dodao je Sveti Otac. „Dok iz dana u dan raste iščekivanje da vidim vaša lica, da se osjećam kao kod kuće u vašim živim kršćanskim zajednicama, da vas sve zagrlim svojom prisutnošću i blagoslovim vaše zemlje, moja molitva se pojačava, kao i moja naklonost prema vama i prema vašim narodima“, zaključio je u poruci papa Franjo.

Ključne riječi:
dr kongo Južni Sudan papa Franjo