Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa uzdigao misiju koju je osnovao sv. Juniper na čast bazilike

Los Angeles (IKA)

Nadbiskup Los Angelesa objavio je 15. srpnja da je papa Franjo crkvu Misije sv. Bonaventure u Venturi, koju je osnovao sv. Juniper Serra, uzdigao na čast manje bazilike, prenio je Vatican News.

To je 88. bazilika u Sjedinjenim Američkim Državama, 6. u Kaliforniji, a 1. u Los Angelesu.

Misiju je na Uskrs 1782. godine osnovao sv. Juniper Serra. To je bila posljednja, deveta, misija koju je osnovao taj sveti franjevački misionar. Izvorna crkva izgorjela je u požaru, a sadašnja građevina dovršena je 1809.

Nadbiskup Los Angelesa José Goméz slavio je 15. srpnja, na svetkovinu sv. Bonaventure, posebnu misu u Misiji u zajedništvu s pomoćnim biskupom Robertom Barronom i mjesnim župnikom Tomom Elewuatom. „Kada Papa imenuje baziliku to znači da je ovo tlo sveto, da se ovdje dogodilo nešto prekrasno i važno u povijesti spasenja“, kazao je tom prilikom nadbiskup. Dodao je da je to mjesto gdje se spašavaju grešnici, a nastaju sveci.

Župnik Elewuat rekao je kako je naslov bazilike čast koja nadilazi Misiju i Nadbiskupiju ali i „daje veću odgovornost vodstvu Župe i župljanima u otkrivanju novih putova evangelizacije u duhu sv. Junipera Serre i sv. Bonaventure“, objavio je Vatican News.

Unatoč tomu što je sv. Juniper bio branitelj potlačenih, njegovi kipovi su meta napada u prosvjedima protiv rasizma, posebice u Kaliforniji. Osim njegovih, posljednjih dana oskvrnuti su i kipovi Isusa, Blažene Djevice Marije i drugih svetaca. Druga misija koju je u Los Angelesu osnovao sv. Juniper izgorjela je 11. srpnja, a uzrok je još uvijek nepoznat.

Nadbiskup Goméz izjavio je 29. lipnja kako „oni koji napadaju dobar glas sv. Junipera i uništavaju njegove spomenike ne poznaju njegov pravi karakter ni stvarne povijesne činjenice“. Dodao je kako će zbog sigurnosne situacije u Kaliforniji vjerojatno trebati „premjestiti neke kipove našega voljenog sveca ili riskirati njihovo oskvrnuće“.

Stoga je gradsko vijeće Venture odlučilo iz gradske vijećnice ukloniti drveni kip sv. Junipera, a brončani kip ispred vijećnice premjestiti u Misiju sv. Bonaventure, izvijestila je Catholic News Agency.

Crkve s naslovom manje bazilike na poseban su način povezane s papom i Rimom te služe kao znak i simbol univerzalnosti Crkve. Da bi dobile taj naslov crkve trebaju biti središta pastoralnog i liturgijskog života u svojoj biskupiji, uživati ugled u njoj (npr. čuvati relikvije sveca), imati povijesni značaj, imati dovoljan broj svećenika na raspolaganju za slavljenje sakramenata, promicati liturgijsku formaciju vjernika i njihovo aktivno sudjelovanje u liturgiji, pokloniti naročitu pažnju slavljenju liturgije, isticati jedinstvo s papom te biti uređene u skladu s liturgijskim propisima.