Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Velikodušnost i solidarnost kao odgovor na individualizam i ravnodušnost

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u petak 12. travnja u u Apostolskoj palači u audijenciju članove američke dobrotvorne organizacije Papal Foundation koja podupire razne obrazovne, karitativne i apostolske projekte Crkve te dodjeljuje stipendije laicima, svećenicima i redovnicima za studij u Rimu, izvijestio je Vatican News.

Papa je primio organizaciju Papinska zaklada (Papal Foundation) povodom njihova godišnjeg hodočašća u Rim. Naime, potporom te dobrotvorne ustanove koju pruža pomoć obrazovnim, karitativnim i apostolskim projektima, promiče se cjeloviti razvoj, posebno siromašnih, izbjeglica i migranata, kao i sve većeg broja ljudi pogođenih ratom i nasiljem. Osim toga, preko stipendija Zaklada omogućuje laicima, posvećenim osobama, sjemeništarcima i svećenicima iz zemalja u razvoju, nastavak studija na papinskim sveučilištima u Rimu. Tijekom više od dvadeset godina već se 1700 osoba okoristilo time, dobivši sredstva za učinkovitije svjedočenje evanđelja u svojoj zemlji podrijetla, ali i drugdje.

„Tim različitim i hvalevrijednim inicijativama nastavljate pomagati Petrovim nasljednicima u rastu brojnih mjesnih Crkvā i brizi za mnoge osobe s manjim mogućnostima, kao odgovor na upute koje je Gospodin povjerio Apostolu. Za svu vašu velikodušnost, izražavam vam svoju iskrenu zahvalnost”, istaknuo je.

Djelovanje Papinske zaklade ima svoj izvor i nadahnuće u katoličkoj vjeri, koju, napomenuo je Papa, valja stalno jačati sudjelovanjem u životu Crkve, sakramentima i vremenom provedenim u tišini u Gospodinovoj prisutnosti, u molitvi i klanjanju.

Papa je potom podsjetio da se Godinom molitve Crkva priprema proslaviti jubilej 2025. Ustrajući u molitvi malo-pomalo postajemo ‘jedno srce i jedna duša’, i s Isusom i s drugima, primijetio je Sveti Otac te dodao da se to pretvara u solidarnost i dijeljenje kruha svagdašnjega.

„Programi Papinske zaklade promiču duhovnu povezanost i bratsku vezu s ljudima brojnih kultura, jezika i različitih regija, koji primaju pomoć. Vaša je služba tim potrebnija u našem vremenu obilježenom individualizmom i ravnodušnošću”, dodao je.

Papinska je zaklada najavila da će ove godine donirati 14,7 milijuna dolara subvencija, u stipendijama i humanitarnoj pomoći za službu Pape i Katoličke Crkve diljem svijeta. Odnosno, ta će organizacija podijeliti 9.921 tisuću dolara subvencija za potporu 118 projekata za najsiromašnije u više od 60 zemalja i namijeniti 819 tisuća dolara za stipendije koje će omogućiti studij u Rimu, u okviru programa stipendiranja sv. Ivana Pavla II., za više od 100 svećenika, časnih sestara i sjemeništaraca.

Osim toga, Zaklada će također pružiti humanitarnu pomoć kroz svoj Fond za misije, izdvajajući četiri milijuna dolara hitnih sredstava za krizna vremena, za nahraniti gladne, za liječenje bolesnih i pružanje utočišta beskućnicima. Od svog osnutka Papinska zaklada, jedina karitativna organizacija u Sjedinjenim Državama koja se posvećuje isključivo potrebama Katoličke Crkve, dala je više od 225 milijuna dolara za više od 2400 projekata, izvijestio je Vatican News.