Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa vjernicima iz Mjanmara: Promičimo dijalog, poštovanje drugoga i zajedništvo

Vatikan (IKA)

Papa Franjo predvodio je u nedjelju 16. svibnja u bazilici Sv. Petra u Vatikanu misu solidarnosti za vjernike iz Mjanmara koji žive u Rimu, poručivši da ne valja popuštati logikama mržnje i podjele, prenosi Vatican News.

Papa je prinio na oltar patnje voljenoga mjanmarskog naroda, pogođenoga nasilnim sprječavanjem prosvjeda koji se šire tom azijskom zemljom, te vojnim udarom 1. veljače, kojim je na vlast došla vojna hunta. Sveti Otac moli Boga da srca svih obrati na mir te podsjeća da Gospodin uvijek sluša vapaj svojega naroda.

Od vjernika iz te zemlje toliko obilježene žalošću i strahom, Papa traži da čuvaju vjeru, jedinstvo i istinu, riskirajući također život za Evanđelje. Čuvati vjeru ne znači braniti ideje, postati čuvari sustava doktrina i dogma, nego ostati vezani za Krista jer On je ‘istina’. Čuvati istinu znači biti proroci u svim situacijama u životu, te biti njezini svjedoci i onda kada to znači ići protiv struje, poručio je Papa.

Mi, kršćani, katkada tražimo kompromis, ali evanđelje od nas traži da budemo u istini i za istinu, za svoju istinu, dajući život za druge. Tamo gdje su rat, nasilje i mržnja, biti vjerni evanđelju i biti tvorci mira, znači zauzimati se, također kroz društvene i političke odluke, riskirajući život. Samo se tako stvari mogu promijeniti. Gospodinu nisu potrebni mlaki ljudi; želi da budemo posvećeni u istini i u ljepoti evanđelja, kako bismo mogli svjedočiti radost Božjega Kraljevstva i u mračnoj noći boli, i kada se čini da je zlo jače, istaknuo je Papa.

Govoreći o ‘podjelama’ rekao je da je podjela smrtonosna bolest, te napomenuo da ju nalazimo u vlastitom srcu, u obitelji, među narodima, pa čak i u Crkvi. Zavist, ljubomora, traženje osobnih interesa umjesto dobra sviju, te osuđivanje drugih, grijesi su protiv jedinstva. Mali sukobi koji postoje među nama, odražavaju se u velikim sukobima, poput onoga koji ovih dana doživljava vaša zemlja, rekao je Papa, podsjećajući da kada prevladaju osobni interesi, te žeđ za profitom i moći, uvijek izbiju sukobi i podjele. I dok podjela dolazi od đavla, Isus moli Oca za jedinstvo.

Koliko je, posebno danas, potrebno bratstvo, poručio je Papa. Znam da su neke političke i društvene situacije veće od vas, ali zauzimanje za mir i bratstvo uvijek dolazi odozdo; svatko, naime, u svojim mogućnostima može učiniti svoj dio. Svatko se može obvezati da će biti graditelj bratstva, sijač bratstva, da će raditi kako bi obnovio ono što se prekinulo, umjesto da potiče nasilje. Pozvani smo to učiniti također kao Crkva; promičimo dijalog, poštovanje drugoga, brigu o bratu, zajedništvo, istaknuo je Papa i pozvao: „Nemojmo dopustiti da u Crkvu uđe logika stranaka, logika koja dijeli, logika koja nas – svakoga od nas – stavlja u središte, odbacujući druge. To uništava; uništava obitelj, Crkvu, društvo, uništava i nas same.“

Upravo su prve misli u Papinoj propovijedi bile posvećene čuvanju vjere kako ne bismo dopustili da nas zlo uništi, povlačeći se u gorčinu onoga tko je poražen. Isus je, naime, molio očiju upravljenih prema nebu. Čuvati vjeru znači imati pogled visoko usmjeren prema nebu, dok se na zemlji sukobljava i prolijeva nevina krv. To znači ne popustiti logici mržnje i osvete, nego biti s pogledom upravljenim prema Bogu ljubavi koji nas potiče da među sobom budemo braća, objasnio je Papa.

Molitva, naime, nije bijeg od problema nego, naprotiv, ona je jedino oružje koje imamo kojim bismo čuvali ljubav i nadu usred toliko oružja koje sije smrt. Molitva je i naš vapaj Bogu zbog trpljenja. U nekim je trenucima to molitva koju Bog prihvaća više od drugih, jer se rađa u ranjenom srcu, a Gospodin uvijek sluša vapaj svojega naroda i briše njegove suze, objasnio je Papa te se spomenuo riječī jedne starije žene koja je govorila svojim unucima: I naljutiti se na Boga može biti molitva. Isus još i danas moli Oca i posreduje za sve nas kako bi nas čuvao od Zloga i oslobodio nas od moći zla. Stoga, molim vas, nemojte gubiti nadu, potaknuo je na kraju papa Franjo.

Na misi u izravnom internetskom i televizijskom prijenosu okupilo se oko 200 vjernika, među njima mnoge burmanske redovnice. Čitanja su bila na burmanskom jeziku, a pjevalo se na zomi – jeziku mjanmarske savezne države Chin. S Papom je slavio i malteški kurijalni kardinal Mario Grech, generalni tajnik Biskupske sinode.