Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Zaustavimo rat, djeca trebaju domove, a ne grobnice

Vatikan (IKA)

Papa Franjo, u poruci za kraj Ramazana koju je poslao televizijskoj mreži Al Arabiya, izražava tjeskobu zbog rata i poziva nacije da prekinu sukob u Palestini i Izraelu: nada se rađa samo „ako znamo priznati pravo na postojanje svakoga naroda i pravo svakog naroda da ima državu“, izvijestio je 12. travnja Vatican News.

Papa Franjo je u svojoj poruci za kraj Ramazana, islamskog svetog mjeseca posta, uputio još jedan apel za mir. S okom uprtim u žrtve cijelog Bliskog istoka, od Izraela do Gaze, od Sirije do Libanona, uputio je još jedan bolan poziv da utihne oružje, da se odbaci rat, uvijek. „Hvata me tjeskoba zbog sukoba u Palestini i Izraelu: neka odmah prestane vatra u pojasu Gaze, gdje je u tijeku humanitarna katastrofa. Neka se omogući da dođu pomoći do palestinskog stanovništva koje jako pati. Neka se oslobode taoci oteti u listopadu! I mislim na napaćenu Siriju, na Libanon, na cijeli Bliski istok: nemojmo dopustiti da se rasplamsa plamen ogorčenosti nošen smrtonosnim vjetrovima utrke u naoružanju! Ne dajmo da se rat proširi! Zaustavimo inerciju zla!“, napisao je Papa.

Rat je put bez cilja

Proslava Ramazanskog bajrama, koja se poklopila sa slavljem kršćanskog Uskrsa, kako Papa podsjeća u poruci, „izaziva snažan krik tuge zbog krvi koja teče u blagoslovljenim zemljama Bliskog istoka“. Franjo stoga traži da se svjetlom života nadvlada noć mržnje. „Bog je mir i želi mir. Oni koji vjeruju u Njega ne mogu, a da ne odbace rat, koji ne rješava, već povećava sukobe. Rat je, ne umaram se ponavljati, uvijek i samo poraz: to je put bez cilja; ne otvara perspektive, nego gasi nadu“, dodao je.

Djeci trebaju domovi, a ne grobovi

Papa postaje glasnogovornik želje za mirom koje žele obitelji, mladi, radnici, stariji, djeca, misleći na njihove suze dok izgovaraju svoje dosta ratu. „Dosta! – I ja ponavljam – onima koji imaju veliku odgovornost upravljanja narodima: dosta, prestanite! Molimo prestanite s tutnjavom oružja i mislite na djecu, svu djecu, kao na svoju djecu. Gledajmo svi na budućnost očima djece. Ona se ne pitaju tko je neprijatelj za uništavanje, već tko su prijatelji za igru. Njima trebaju domovi, parkovi i škole, a ne grobnice i grobovi!“, napisao je Papa.

Apel za kršćane Bliskog istoka

Kao što pustinje mogu procvjetati u prirodi, to se može dogoditi i u srcima i životima ljudi i naroda, zaključak je poruke, ali samo pod određenim uvjetima. „Iz pustinja mržnje niknut će klice nade samo ako budemo znali rasti zajedno, jedni uz druge; ako znamo poštivati uvjerenja drugih; ako smo sposobni svakom narodu priznati pravo na postojanje i pravo svakog naroda na državu; ako znamo živjeti u miru ne demonizirajući nikoga“, poručio je.

Franjo zaključuje svoju poruku zagrljajem kršćanima koji „usred mnogih poteškoća“ žive na Bliskom istoku, tražeći „da uvijek i svugdje imaju pravo i mogućnost slobodno ispovijedati svoju vjeru koja govori o miru i bratstvu“, izvijestio je Vatican News.

Ključne riječi:
papa Franjo Ramazanski bajram