Budi dio naše mreže
Izbornik

Papin Angelus na svetkovinu svetih Petra i Pavla, apostola

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je u subotu, 29. lipnja 2024., na svetkovinu svetih Petra i Pavla, apostola, izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra. Donosimo u cijelosti Papino obraćanje prije i nakon molitve Angelusa.

PAPA FRANJO

ANGELUS

Trg svetoga Petra, subota, 29. lipnja 2024.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Danas, na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, u evanđelju Isus kaže Šimunu kojega je prozvao Petar: „Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga“ (Mt 16, 19). Zato često vidimo svetog Petra prikazanog s dva velika ključa u ruci, kao što vidimo i na kipu koji se nalazi ovdje, na ovom Trgu. Ti ključevi predstavljaju službu vlasti koju mu je Isus povjerio u službi cijele Crkve. Jer vladati znači služiti, a vlast koja nije služba je diktatura.

No, moramo paziti da dobro shvatimo značenje svega ovoga. Petrovi ključevi su, naime, ključevi Kraljevstva koje Isus ne opisuje kao sef ili blindiranu sobu, već se koristi drugim slikama: malo sjeme, dragocjeni biser, skriveno blago, izostanak kvasca (usp. Mt 13, 1-33); to jest, opisuje ga kao nešto dragocjeno i vrijedno, ali u isti mah kao maleno i neupadljivo. Da bi se u njega dospjelo nije, dakle, potrebno aktivirati sigurnosne mehanizme i brave, već njegovati kreposti kao što su strpljenje, pažnja, ustrajnost, poniznost i služenje.

Poslanje koje Isus povjerava Petru nije, dakle, zaključati vrata kuće, dopuštajući pristup samo nekolicini odabranih gostiju, nego pomoći svima da nađu put do ulaznih vrata, u vjernosti Isusovu evanđelju. Svi, svi, svi mogu ući.

Petar će to činiti cijeli život, vjerno, sve do mučeništva, i to nakon što je iskusio ponajprije na vlastitoj koži, ne bez teškoća i uz mnoge padove, radost i slobodu koja proizlazi iz susreta s Gospodinom. On se prvi morao obratiti kako bi otvorio vrata Isusu i shvatiti da vladati znači služiti. To za njega nije bilo lako. Razmislimo: netom nakon što je rekao Isusu: “Ti si Krist!”, Učitelj ga je morao prekoriti jer je odbio prihvatiti proroštvo o njegovoj muci i smrti na križu (usp. Mt 16, 21-23).

Petar je primio ključeve Kraljevstva ne zato što je bio savršen – ne, bio je grešnik – nego zato što je bio ponizan i iskren i zato što mu je Otac dao iskrenu vjeru (usp. Mt 16, 17). Stoga je, pouzdavši se u Božje milosrđe, mogao poduprijeti i učvrstiti svoju braću, kako je bio zamoljen (usp. Lk 22, 32).

Možemo se danas zapitati: gajim li želju da, s Božjom milošću, uđem u njegovo Kraljevstvo i da, uz njegovu pomoć, budem dobrodošao čuvar također za druge? I da bih to učinio, dopuštam li da me Isus i njegov Duh, koji živi u nama, koji živi u svakome od nas, “uglancaju”, omekšaju, oblikuju?

Neka nam Marija, Kraljica apostola, i sveti Petar i Pavao svojom molitvom izmole da jedni drugima budemo putokaz i potpora za susret s Gospodinom Isusom.

Draga braćo i sestre,

pozdravljam sve vas koji ste došli na svetkovinu svetih Petra i Pavla, a na poseban način pozdravljam Rimljane! Danas bih htio da moj pozdrav dopre do svih stanovnika Rima, upravo do svih, zajedno s mojom molitvom: za obitelji, posebno one koje jedva spajaju kraj s krajem; za starije, za najusamljenije; za bolesnike, zatvorenike i one koji su iz raznih razloga u teškoćama. Želim svima da dožive iskustvo Petra i Pavla, odnosno da ljubav Isusa Krista spašava život i potiče nas da ga dajemo, potiče nas da ga dajemo s radošću, velikodušnošću. Život nije na prodaju!

Pozdravljam redovne kanonike Bezgrešnog Začeća, okupljene u Rimu na svom Generalnom kapitulu; i čestitke na velikoj izložbi cvijeća koju je na trgu Piazza Pio XII organizirala udruga “Pro loco”, a koju su ostvarili vješti cvjetni aranžeri iz raznih dijelova Italije. Vidim ih odavde, prekrasni su!

S tugom u srcu mislim na braću i sestre koji trpe zbog rata: sjetimo se svih naroda ranjenih ili ugroženih oružanim sukobima, neka ih Bog oslobodi i podupre u borbi za mir. I zahvaljujem Bogu za oslobođenje dvojice grkokatoličkih svećenika. Neka se svi ratni zarobljenici što prije vrate kući! Molimo zajedno za to: da se svi zatvorenici vrate kući.

Želim vam svima sretan blagdan. Ne zaboravite, molim vas, moliti za mene. Dobar tek i doviđenja!