Budi dio naše mreže
Izbornik

Papin Angelus u nedjelju 24. prosinca

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je na četvrtu nedjelju došašća, 24. prosinca s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra. Donosimo u cijelosti Papino obraćanje prije i nakon molitve Angelusa.

PAPA FRANJO

ANGELUS

Trg svetog Petra
Nedjelja, 24. prosinca 2023.

Draga braćo i sestre, dobru vam nedjelju želim!

Danas, na četvrtu nedjelju došašća, Evanđelje nam predstavlja prizor Navještenja (usp. Lk 1,26-38). Anđeo, da bi objasnio Mariji kako će začeti Isusa, kaže joj: „Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti“ (r. 35). Zaustavimo se malo na ovoj slici, sjeni.

U zemlji kao što je Marijina, vječno osunčana, jedan prolazni oblak, jedno stablo koje odolijeva suši i nudi zaklon, jedan gostoljubivi šator donose utočište i zaštitu. Sjena je dar koji obnavlja, a anđeo upravo opisuje način na koji Duh Sveti silazi na Mariju, Božji način djelovanja: Bog uvijek djeluje kao nježna ljubav koja grli, koja plodi, koja čuva, ne čineći nasilje, ne ranjavajući slobodu. Takav je Božji način djelovanja.

Sjena koja štiti je slika koja se ponavlja u Bibliji. Pomislimo na sjenu koji prati Božji narod u pustinji (usp. Izl 13,21-22). Sjena govori, ukratko, o Božjoj ljubaznosti. Kao da je Mariji, ali i svima nama danas, rekao: „Ovdje sam za tebe i nudim ti se kao utočište i zaklon: dođi pod moju sjenu, ostani sa mnom“. Braćo i sestre, tako se ponaša Božja plodonosna ljubav, a to je nešto što na određeni način možemo iskusiti i među sobom, na primjer kada smo kao prijatelji, zaručnici, supružnici, roditelji i djeca delikatni i puni poštovanja, pazeći na druge s ljubaznošću. Pomislimo da Božju ljubaznost.

Bog tako ljubi, a poziva i nas da činimo isto: prihvaćajući, štiteći i poštujući ​​druge. Misleći na druge, misleći na one koji su potisnuti, na one koji su ovih dana daleko od božićne radosti. Mislimo na svakoga s Božjom ljubaznošću. Zapamtimo ovu riječ: Božja ljubaznost.

I zapitajmo se stoga pred sam Božić: želim li se ja prepustiti da me obasja sjena Duha, Božja slatkoća i blagost, praveći mjesta u svome srcu, pristupajući njegovu oproštenju, Euharistiji? A potom: za koje bih usamljene i potrebite ljude mogao biti sjena koja obnavlja, prijateljstvo koje tješi?

Neka nam Marija pomogne da budemo otvoreni i da prihvaćamo prisutnost Božju, Boga koji nas blagošću dolazi spasiti.

Nakon Angelusa

Draga braćo i sestre!

Pozdravljam sve vas, Rimljane i hodočasnike iz Italije i raznih strana svijeta. Posebno pozdravljam izaslanstvo talijanskih građana koji žive na područjima službeno priznatim kao visoko kontaminiranima, a koji već neko vrijeme čekaju na dekontaminaciju. Izražavam solidarnost s ovim stanovništvom i nadam se da će se njihov glas čuti.

Želim vam svima dobru nedjelju i Badnjak u molitvi, toplini ljubavi i sabranosti. Dopustite mi jednu preporuku: nemojmo pomiješati blagdan s konzumerizmom! Možemo – i kao kršćani moramo – slaviti u jednostavnosti, bez rasipanja te u dijeljenju s onima kojima manjkaju neophodne stvari ili društvo. Budimo blizu naše braće i sestara koji pate od rata: mislimo na Palestinu, Izrael, Ukrajinu. Mislimo i na one koji pate od siromaštva, gladi i ropstva. Bog koji je sam uzeo ljudsko srce neka usadi čovječnost u srca ljudi!

I molim vas ne zaboravite moliti za mene. Dobar tek i čestit Božić svima! Doviđenja!