Budi dio naše mreže
Izbornik

Papin dar migrantima u kampu Lipa

Lipa (IKA/KTA)

Svečano polaganje kamena temeljca za dvije dvorane u novom trajnom kampu Lipa pokraj Bihaća održano je u četvrtak 1. srpnja u nazočnosti apostolskoga nuncija u BiH Luigija Pezzuta.

Naime, preko Apostolske nuncijature u Sarajevu papa Franjo izrazio je želju za pružanjem konkretne podrške migrantima Lipe i onima koji im pomažu te je osobnom donacijom odlučio podržati realizaciju dvije višenamjenske dvorane i blagovaonice za obitelji i maloljetnike u trajnom kampu Lipa, koje su trenutačno u izgradnji. Realizaciji toga projekta pomažu i Biskupijski Caritas Banja Luka, Caritas Ambrosiana i Ipsia.

Humanitarna kriza, izazvana požarom nekadašnjeg šatorskog kampa Lipa 23. prosinca 2020. godine ostavila je 1500 migranata napuštene na snijegu i velikoj hladnoći. Na tom mjestu postavljen je zatim privremeni kamp kako bi se izbjegla još veća tragedija i gubitak života u tako lošim uvjetima. U međuvremenu, razvijeni su planovi za stvaranje trajnog kampa Lipa koji će tijekom idućih godina postati službeni smještaj za migrante.

Nuncij Pezzuto izrazio je svoju blizinu i brigu o uvjetima kampa na području Lipe, koji je prilično izoliran i bez osnovne infrastrukture, posebno za maloljetnike i obitelji. Dar Svetog Oca važan je doprinos u stvaranju novog trajnog kampa Lipa kao humanijeg i gostoljubivijeg mjesta. To je drugi dar pape Franje migrantima diljem Bosne i Hercegovine, protekloga listopada pomogao je stvaranje dvaju “socijalnih kutaka” u izbjegličkim kampovima Ušivak i Sedra.