Budi dio naše mreže
Izbornik

Papin nagovor uz Angelus

Vatikan (IKA)

Rijetko kad se nedjeljom okupio na Trgu sv. Petra tako veliki broj hodočasničkih skupina, posebno talijanskih krizmanika i školaraca kao danas te je Papa primijetio da ne može sve nabrojiti. Zahvalio je svima za njihovu nazočnost i potaknuo da hodaju s radošću i širokogrudnošću, svjedočeći posvuda Božju dobrotu i milosrđe.

Osvrćući se na tri prispodobe iz današnjeg Lukinog Evanđelja, Papa je istaknuo kako vodič ne može biti slijep, jer bi mogao nanijeti štetu ljudima koji su mu se povjerili. Navodeći sebe kao učitelja Isus je time želio upozoriti dušobrižnike, vlasti, zakonodavce, učitelje i roditelje da moraju biti svjesni svoje osjetljive uloge i poznati pravi put kojim moraju voditi ljude.

U drugoj prispodobi Isus potiče ljude da ne budu umišljeni ni licemjerni, da vide drugima trn u oku, a u svojem ne vide brvno. Lakše je naime vidjeti i osuditi mane i grijehe drugih i biti milosrdniji sa samim sobom, opravdavajući vlastita kriva stajališta.

Korisno je mudrim savjetima pomagati bližnjemu, ali moramo biti svjesni da i mi imamo mana, rekao je Papa te primijetio kako ćemo biti vjerodostojni ako postupamo s poniznošću, svjedočeći ljubavlju naše postupke. Naše oko naime ne može biti slobodno, ako se u njemu prepriječilo brvno.

U trećoj Isusovoj prispodobi Luka navodi kako nevaljalo stablo ne može uroditi dobrim plodovima. Svako se stablo prepoznaje po svojim plodovima, a to znači djelima i riječima, jer mu usta govore onim čega je prepuno srce. Drvo se – prema Papinim riječima – prepoznaje i po riječima.

Tko je dobar izvlači iz svog srca i usta dobro, a zli zlo, prakticirajući pogubna djela kao što su ogovaranja drugih.

Sukobi započinju jezikom. Isus nam nudi – rekao je Papa – korisno razlučivanje prije svakog izbora i djelovanja. Razlučivanje je – prema njegovim riječima – Božji dar i za taj dar treba neprestano moliti. Istodobno, ono mora zaokupljati čovjeka osobnom askezom koja pretpostavlja poniznost, strpljivost i sposobnost slušanja te nastojati razumjeti druge, zaključio je Papa svoj nedjeljni nagovor i zazvao u pomoć Majku Božju da nam pomogne slijediti Gospodina na tom putu te najavio da će danas po podne će posjetiti rimsku župu sv. Krispina.

Ključne riječi:
Angelus Papa