Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina homilija na Prvi svjetski dan djece

Vatikan (IKA)

Na svetkovinu Presvetog Trojstva u nedjelju, 26. svibnja papa Franjo predvodio je svetu misu na Trgu svetog Petra u povodu prvog Svjetskog dana djece. U nastavku donosimo prijevod prijepisa homilije koju je Papa održao tijekom euharistijskog slavlja.

HOMILIJA SVETOG OCA

Prvi svjetski dan djece

Svetkovina Presvetog Trojstva

Trg sv. Petra, 26. svibnja 2024.

Dragi dječaci, drage djevojčice, ovdje smo da molimo, molimo zajedno, molimo se Bogu. Slažete li se s tim? Da? I molimo se Bogu, Bogu Ocu, Bogu Sinu i Bogu Duhu Svetome. Koliko ima „bogova“? Jedan u tri osobe: Otac koji nas je sve stvorio, koji nas silno ljubi i kad se molimo Bogu Ocu, koja je molitva, koja je molitva koju svi molimo? [odgovaraju: Oče naš].

Molimo uvijek Boga, Oca našega, da nas prati u životu i da rastemo, a kako se zove Sin? Kako se zove Sin? [odgovaraju: Isus] Ne čujem dobro! Isus! A Isusa, molimo Isusa da nam pomogne, da nam bude blizu i isto tako kad se pričešćujemo primamo Isusa i Isus nam oprašta sve naše grijehe. Je li istina da Isus sve oprašta? [odgovaraju: da] Ne čujem, što se događa… Je li istina? Da! No, oprašta li uvijek sve? [odgovaraju: da] Uvijek, uvijek, uvijek? [odgovaraju: da] A ako postoji muškarac ili žena, grešnik, grešnik, grešnik s mnogim grijesima, oprašta li im Isus? [odgovaraju: da] Oprašta li i najtežem grešniku? [odgovaraju: da] Da! Ne zaboravite ovo: Isus oprašta sve i uvijek oprašta i mi moramo imati poniznosti da tražimo oproštenje. “Oprosti mi, Gospodine, pogriješio sam. Slab sam. Život me je doveo u teškoće, ali ti sve opraštaš. Htio bih promijeniti svoj život i ti mi pomozi.“ Ali nisam dobro čuo, je li istina, oprašta li sve? [odgovaraju: da] Bravo, ne zaboravite to.

Problem je: tko je Duh Sveti? Eh, nije lako, jer Duh Sveti je Bog, on je u nama. Duha Svetoga primamo u krštenju, primamo ga u sakramentima. Duh Sveti je ono što nas prati u životu. Razmišljajmo o tome i recimo zajedno: „Duh Sveti nas prati u životu“. Svi zajedno: „Duh Sveti nas prati u životu“. To je ono što nam u našim srcima govori dobre stvari koje trebamo učiniti. I još jednom: „Duh Sveti nas prati u životu“. To je onaj koji nas kori iznutra kad učinimo nešto loše. „Duh Sveti…“. Zaboravili ste, ne čujem… Još jednom! Duh Sveti je onaj koji nam daje snagu, tješi nas u teškoćama. Zajedno: „Duh Sveti nas prati u životu“.

Tako, draga braćo i sestre, dječaci i djevojčice, svi smo sretni jer vjerujemo. Vjera nas čini sretnima. I vjerujemo u Boga koji je “Otac, Sin i Duh Sveti”. Svi zajedno: “Otac, Sin i Duh Sveti”. Otac koji nas je stvorio, Isus koji nas je spasio a Duh Sveti što čini?

Hvala vam velika. No, da bih bio siguran, mi kršćani, imamo i majku, kako se zove naša majka? Kako se zove naša Majka Nebeska? [odgovaraju: Marija] Znate li se moliti Gospi? [odgovaraju: da] Jeste li sigurni? Učinimo to sada, želim čuti… [mole Zdravomariju] Bravo dječaci i djevojčice, sjajne djevojčice i dječaci, dobri ste. Otac nas je stvorio, Sin nas spasio, a što je učinio Duh Sveti? Sjajni ste! Neka vas Bog blagoslovi, molite za nas, da idemo naprijed svi, molite za roditelje, molite za bake i djedove, molite za bolesnu djecu. Ovdje iza mene ima mnogo bolesne djece. Uvijek molite i iznad svega molite za mir, da ne bude ratova. Sada nastavimo misu, ali da ne zaboravimo, što Duh Sveti čini? Sjajni ste! Samo naprijed!