Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina poruka rumunjskome narodu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo, koji u petak 31. svibnja odlazi u apostolski pohod Rumunjskoj, uputio je rumunjskom narodu video-poruku u kojoj navodi kako dolazi k njima da bi hodili zajedno te ističe radost zbog susreta s patrijarhom i Sinodom Rumunjske pravoslavne Crkve kao i s katoličkim pastirima i vjernicima.

Dolazim u Rumunjsku, lijepu zemlju prihvata, kao hodočasnik i brat, početne su riječi video-poruke, u kojoj Papa ističe povezanost u vjeri, posebno vezu koja je ujedinjavala Petra i Andriju, koji je donio vjeru u te krajeve. „Braća po krvi, bila su braća i u prolijevanju krvi za Gospodina“, rekao je Papa i primijetio kako i među Rumunjima ima toliko mučenika i u najnovija vremena kao što su sedmorica grkokatoličkih biskupa, koje će ovom prilikom proglasiti blaženima. Ono što su pretrpjeli, žrtvujući i vlastiti život, predragocjena je baština, koju se ne smije zaboraviti. To je zajednička baština, koja podsjeća kako se ne smijemo udaljiti od braće s kojima tu baštinu dijelimo, rekao je Papa i potaknuo rumunjske vjernike da čuvaju svoje korijene i obitelji

Osvrćući se na Papino 30. međunarodno putovanje, Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin primijetio je kako će se Papa tom prilikom osvrnuti i na potrebu ponovnog otkrivanja kršćanskih korijena i temeljnih vrednota Europe. Papa će prenijeti poruku ohrabrenja i jedinstva koju im je prije dvadeset godina tijekom svoga povijesnog putovanja ostavio njegov predšasnik sv. Ivan Pavao II.

Geslo pastirskog pohoda „Kročimo zajedno” ima jako marijansko obilježje. Papa, naime, dolazi u Rumunjsku na svetkovinu Pohoda Blažene Djevice Marije sestrični Elizabeti. Na taj način i geslo putovanja dolazi jače do izražaja. Kročenjem zajedno po poniznom primjeru služenja i karitativne pomoći Blažene Djevice Papa želi hodočastiti kako bi učestvovao u hodu kršćanskih, građanskih i društvenih zajednica u Rumunjskoj, rekao je kardinal Parolin.

 

 

Ključne riječi:
papina video-poruka Rumunjska