Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina poruka sudionicima 64. međunarodnog vojnog hodočašća u Lurd

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je poruku sudionicima 64. međunarodnog vojnog hodočašća u francuskom marijanskom svetištu Lurd te ih je potaknuo na svjedočenje evanđelja među svojim suborcima, izvještava Vatican News.

Učvrsti u sebi sigurnost da je ljubav jača od mržnje i podjela te da si i ti pozvan igrati nezamjenjivu ulogu za opće dobro i službu mira u svijetu, naglasci su to iz upućene poruke pape Franje.

Oko 15.000 vojnog osoblja iz 40-ak zemalja nazoči trodnevnom hodočašću od 24. do 26. svibnja koje predvodi nadbiskup Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama.

Hodočašće se održava svake godine od 1958. godine, točno 100 godina nakon ukazanja Djevice Marije u Lourdesu svetoj Bernardici. Ideja se rodila 1944. godine u jeku strahota Drugog svjetskog rata, kada su pripadnici francuske vojske posjetili mjesto ukazanja moleći se za mir.

U svojoj poruci, koju je potpisao kardinal državni tajnik Pietro Parolin, papa Franjo pozvao je sudionike da krenu na duhovno putovanje stopama svete Bernardice “prije svega prema Bogu, ali i prema našoj braći i sestrama, kako bismo izgradili veću podršku i bratski svijet”.

Ta je obveza, istaknuo je Papa, još važnija za vojsku koja je pozvana “odigrati nezamjenjivu ulogu za opće dobro i službu mira u svijetu”.

“Čak i za one koji nose uniformu”, istaknuo je papa Franjo, “hodočašće je iskustvo vjere koje nam omogućuje otkriti ljepotu zajedničkog hodanja, međusobnog podržavanja i pružanja ruke drugima. Omogućuje vam da budete blizu svojih bolesnih i ranjenih suboraca i da se brinete za njih” te da “donosite Božje milosrđe vojničkom svijetu”, istaknuo je Papa.

“Svijet vas treba”, zaključio je Papa, “posebno u ovom mračnom trenutku naše povijesti. Trebamo muškarce i žene vjere koji su sposobni staviti svoje oružje u službu mira i bratstva.”