Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina poruka sudionicima susreta "Mir bez granica"

Vatikan (IKA)

Hodočašće mira u Madridu svjedočanstvo je snage duha Asiza, odnosno molitve Bogu i promicanja mira među narodima, napisao je papa Franjo u poruci koja je pročitana na početku molitvenoga susreta naslovljenoga „Mir bez granica“, koji se, na poticaj Zajednice svetoga Egidija, do 17. rujna održava u glavnom gradu Španjolske.

Prije trideset godina pao je Berlinski zid, te je tako završila bolna podjela kontinenta, koja je prouzročila mnoge patnje. Danas, u prva dva desetljeća XXI. stoljeća, novi ratovi, novi zidovi i nove zapreke rasipaju Božji dar mira, riječi su pape Franje koje su došle do Madrida, gdje su ih dočekali vođe velikih svjetskih religija, zajedno s predstavnicima svijeta institucijā i kulture.

Svima koji su se okupili u Španjolskoj kako bi razgovarali o „Miru bez granica“, Papa je uputio važne poruke i preporuke. Važno je uvijek moliti i razgovarati u vidu mira; plodovi će doći, poručio je Papa te dodao: „Molitva za mir potpomogla je rušenje zida, a taj mir valja stalno, iz naraštaja u naraštaj, povećavati dijalogom, susretom i pregovorima“.

Sa stajališta dobra narodā i svijeta, danas je nerazumno zatvarati prostore, odvajati narode, štoviše suprotstavljati jedne drugima, nijekati gostoprimstvo onima kojima je potrebno, kao i njihovim obiteljima, jer, objasnio je Papa, svijet se tako dijeli na komade, rabeći jednako nasilje kojim se uništava okoliš i oštećuje zajednički dom koji, naprotiv, traži ljubav, brigu, poštovanje, kao što čovječanstvo zaziva mir i bratstvo.

Zajedničkom domu potrebna su otvorena vrata poradi komunikacije i susreta; on ne podnosi zidove koji odvajaju ili suprotstavljaju one koji ga nastanjuju. Trebaju mu otvorena vrata koja će pomoći surađivati u svrhu zajedničkoga života u miru, poštujući razlike i uspostavljajući obveze odgovornosti. Mir je bez granicā. Uvijek, bez iznimke, istaknuo je papa Franjo.

U Madridu, prema tradiciji, molitva zauzima glavno i odlučujuće mjesto; sjedinjuje u jedno zajedničko osjećanje, bez ikakve zbrke. Bliski, ali ne zbunjeni, objasnio je Papa, jer zajednička je težnja za mirom, u raznolikosti iskustava i vjerskih tradicija. Molitva za mir, u ovo vrijeme koje obilježava previše sukoba i nasilja, još više ujedinjuje sve nas, bez obzira na razlike, u zajedničkom zauzimanju za bratskiji svijet.

Upravo zato što je, osim brane za neprijateljstva i ratove, bratstvo među vjernicima kvasac bratstva među narodima, papa Franjo je spomenuo Dokument o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život, koji je potpisao u veljači ove godine u Abu Dhabiju zajedno s velikim imamom Al-Azhara. Važan je to korak na putu mira u svijetu, napisao je Papa u poruci. Taj tekst je nit vodilja na susretu u Madridu jer, podsjetio je, svim vjernicima govori da religije nikada ne potiču na rat i ne pobuđuju osjećaje mržnje, neprijateljstva, ekstremizma, niti pozivaju na nasilje ili prolijevanje krvi.

Težak trenutak u kojemu živi svijet traži od svih nas da se ujedinimo i povežemo kako bismo isticali da mir nema granicā. Osim toga, iz srcā valja iskorijeniti granice koje dijele i suprotstavljaju i sijati osjećaje mira i bratstva, istaknuo je papa Franjo, a izvijestio Vatican News.

U Madridu se od 15. do 17. rujna održava međunarodni susret „Mir bez granica“ koji organizira Zajednica svetoga Egidija u suradnji s Madridskom nadbiskupijom.

U Madridu se raspravlja o miru, ekumenskom i međureligijskom dijalogu, razoružanju i nenasilju, migracijama, ekonomiji, razvoju, socijalnoj pravednosti i zaštiti okoliša. Događaj će završiti molitvom i apelom za mir u utorak 17. rujna u 20 sati na trgu pred madridskom katedralom.