Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina poruka za Svjetski dan molitve za zvanja: Hodočasnici nade, graditelji mira

Vatikan (IKA)

U poruci za Svjetski dan molitve za zvanja, koji se obilježava 21. travnja, Papa se obraća pojedincima i zajednicama vjernika, potičući ih da iziđu iz ravnodušnosti i postanu hodočasnici nade, prenosi Vatican News.

Kršćani su pozvani postati muškarci i žene nade kako bi odgovorili na poziv koji im je Bog povjerio te kako bi mogli plodonosno raditi za pravednost i mir, napisao je papa Franjo u poruci povodom 61. svjetskog dana molitve za zvanja koji se obilježava 21. travnja, pod naslovom „Pozvani sijati nadu i graditi mir“. Sveti se Otac u poruci obraća pojedincima i zajednicama, „u raznolikosti karizmi i službi”.

„Svi smo pozvani ‘dati tijelo i srce’ nadi evanđelja u svijetu obilježenom epohalnim izazovima: prijetećim napredovanjem trećeg svjetskog rata u dijelovima; mnoštvima migranata koji bježe iz svoje zemlje u potrazi za boljom budućnošću; stalnim porastom siromašnih; opasnošću od nepovratnoga ugrožavanja zdravlja našega planeta. Na sve to nadovezuju se teškoće s kojima se svakodnevno susrećemo i koje nas katkada gotovo bacaju u rezignaciju ili defetizam“, poručio je Sveti Otac.

Mladi, dopustite da vas Isus oduševi

Dan posvećen zvanjima, stoji u poruci, uvijek je lijepa prilika da se prisjetimo često skrivenoga zauzimanja onih koji su prigrlili “poziv” koji obuhvaća cijeli život. Papa Franjo upravlja svoje misli majkama i očevima u služenju njihovoj djeci; onima koji rade predano i u duhu suradnje; onima koji se zauzimaju u izgradnji pravednijega svijeta, solidarnijega gospodarstva, pravednije politike, humanijega društva; onima koji se troše za opće dobro; posvećenim osobama koje žive svoju karizmu stavljajući ju na raspolaganje onima s kojima se susreću te onima koji su prihvatili svećenički poziv i posvećuju se naviještanju evanđelja.

„Mladima, osobito onima koji se osjećaju udaljeni ili osjećaju nepovjerenje prema Crkvi, želim reći: dopustite da vas Isus oduševi, upravite mu svoja važna pitanja, kroz stranice Evanđelja, dopustite da vas uznemiri njegova prisutnost koja nas uvijek blagotvorno stavlja u krizu“, poručio je.

Velika obitelj

Svaki je kršćanin, u „polifoniji karizmi i zvanja“, napomenuo je Papa, sastavni dio velike obitelji: Božjega naroda u hodu putovima svijeta.

„Nismo otoci zatvoreni sami u sebe, nego dijelovi cjeline. Stoga Svjetski dan molitve za zvanja nosi pečat sinodalnosti: brojne su karizme te smo pozvani slušati jedni druge i zajedno hodati kako bismo ih otkrili i razlučili na što nas Duh Sveti poziva u svrhu dobra sviju“, protumačio je.

Ususret Jubileju

Kršćani koračaju kao hodočasnici nade prema Jubileju 2025. godine, kako bi bili u svijetu „nositelji i svjedoci Isusova sna: kako bi formirali jednu obitelj, ujedinjenu u Božjoj ljubavi i povezanu vezom milosrđa, dijeljenja i bratstva”.

„U ovoj, 2024. godini, posvećenoj upravo molitvi u pripremi za Jubilej, pozvani smo ponovno otkriti neprocjenjiv dar mogućnosti dijaloga s Gospodinom, od srca do srca, postajući tako hodočasnici nade“, istaknuo je.

Biti hodočasnik nade znači imati jasan cilj i usredotočiti se na sadašnji korak, lišiti se beskorisnoga, noseći sa sobom samo bitno i boreći se svakoga dana kako umor, strah, neizvjesnost i tama ne bi prekinuli započeti hod. To, dakle, znači težiti prema boljoj budućnosti i zauzeti se u njezinoj izgradnji tijekom hoda, objasnio je.

„U našem je vremenu stoga, za nas kršćane odlučujuće njegovati pogled pun nade, kako bismo mogli plodonosno raditi, odgovarajući na povjereni nam poziv, u službi Kraljevstva Božjega, Kraljevstva ljubavi, pravednosti i mira“, istaknuo je.

Nitko se ne smije osjetiti isključen

Hodočasnici nade i graditelji mira temelje svoj život na Kristovu uskrsnuću, znajući da unatoč neuspjesima i nazadovanjima, posijano dobro tiho raste i da ništa ne može razdvojiti konačni cilj, susret s Kristom i radost života u međusobnom bratstvu zauvijek. Nitko se ne smije osjećati isključenim iz tog poziva, svi trebaju imati hrabrosti uključiti se u brigu o onima koji nas okružuju i o okolišu u kojemu živimo, istaknuo je.

„Probudimo se iz sna, iziđimo iz ravnodušnosti, otvorimo rešetke zatvora u koje smo se ponekad zatvorili, kako bi svatko od nas otkrio svoj poziv u Crkvi i u svijetu te postao hodočasnik nade i tvorac mira!“, potaknuo je papa Franjo, a prenosi Vatican News.