Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina sućut u povodu smrti Johna Humea

Vatikan (IKA)

U brzojavu sućuti u povodu smrti sjevernoirskoga državnika Johna Humea papa Franjo istaknuo je: „Bio je plemenita duša u službi mira”, prenosi Vatican News.

Jedan od tvoraca sjevernoirskoga mirovnog sporazuma od Velikoga petka godine 1998. nobelovac John Hume preminuo je u ponedjeljak 3. kolovoza u Londonderryju u 83. godini života. Za svoju ulogu u prekidu 30-godišnjeg nasilja između katolika i protestanata dobio je Nobelovu nagradu za mir. Priznanje za zauzimanje za mir, pomirenje, nenasilje, i socijalnu pravdu dodijelio mu je godine 2012. i Benedikt XVI. Pogrebne obrede u srijedu 5. kolovoza u katedrali u Derryju predvodili su irski primas nadbiskup Eamon Martin i mjesni biskup Donal McKeown. Sjevernoirski biskupi odali su priznanje Humeu kao „jednom od najvećih mirotvoraca i borca za pravdu našega doba”. 

U brzojavu, koji je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, Sveti Otac istaknuo je kako je Humea kršćanska vjera nadahnjivala na „neumorne napore u promicanju dijaloga, pomirenja i mira među ljudima”. Papa je izrazio blizinu i suosjećanje obitelji preminuloga i svima koji za njim tuguju, te, istaknuvši koliko ga je ražalostila vijest o Humeovoj smrti, njegovu dušu povjerio Božjem milosrđu.

 

 

Ključne riječi:
john hume Papa sućut