Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina sućut u povodu smrti kardinala Godfrieda Danneelsa

Vatikan (IKA)

Belgijski kardinal Godfried Danneels umro je 14. ožujka u svom domu u Malinesu, u 86. godini života. Nakon njegova preminuća Kardinalski zbor ima 222 člana, od kojih njih 122 ima pravo biranja pape.

U povodu smrti kardinala Godfrieda Danneelsa, umirovljenog briselskoga nadbiskup,a papa Franjo uputio je brzojav sućuti kardinalu Jozefu De Keselu, predsjedniku Belgijske biskupske konferencije.

„Izražavam iskrenu sućut vama i kardinalovoj obitelji, belgijskim biskupima, kleru, Bogu posvećenim osobama, i svim vjernicima koje je pogodio taj gubitak. Taj je revni pastir odano služio Crkvi ne samo u svojoj biskupiji nego i na nacionalnoj razini kao predsjednik Belgijske biskupske konferencije, premda je bio i član više rimskih dikasterija. Pozoran na izazove suvremene Crkve, kardinal Danneels je aktivno sudjelovao i na više biskupskih sinoda, uključujući i one 2014. i 2015. godine o obitelji. Pozvan je Bogu upravo u ovo vrijeme pročišćenja i hoda prema Gospodinovu uskrsnuću. Molim Krista, pobjednika zla i smrti, da ga primi u svoj mir i svoju radost. U znak utjehe udjeljujem posebni apostolski blagoslov vama, rodbini preminuloga kardinala, pastirima, vjernicima i svima koji će sudjelovati na sprovodu“, stoji u Papinu brzojavu, prenio je Vatican News.