Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina video-poruka mladima organizacije „Fe y Alegría“: Živite kulturu uključivosti

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je 19. lipnja kratku video-poruku mladima iz Međunarodne organizacije „Fe y Alegría“, nakon što je u ponedjeljak 17. lipnja primio članove Upravnog odbora.

Međunarodna organizacija „Fe y Alegría“ („Vjera i radost“) od svoga se utemeljenja u Caracasu 1955. godine, brine o obrazovanju siromašne djece. Njen osnivač španjolski isusovac José María Vélaz, smatrao je da se ulaganjem u obrazovanje društvo može promijeniti na bolje. Organizacija djeluje ponajviše u zemljama Latinske Amerike, ali i u Italiji, Španjolskoj i nekim afričkim zemljama.

Sveti Otac mladima je poručio da imaju vodeću ulogu zato što uglavnom oni čine tijelo te organizacije. Papa im je rekao da su budućnost i sadašnjost te da danas moraju uzeti stvari u svoje ruke i ići naprijed s mladenačkim entuzijazmom i sposobnošću da uključe druge. Primijetio je također da je današnja kultura sklona isključivanju djece koja nemaju pristup obrazovanju, starijih ljudi koji nisu produktivni, bolesnih osoba te svega što ne služi gospodarskom, financijskom i tehnološkom razvoju.

To je suprotno onomu što predlaže „Fe y Alegría“, gdje je sve uključeno. Čak i beskorisni. Svi. Tko je beskoristan, upitao je Papa i dodao: Nudi li se tko od vas? Tko to može reći? U „Fe y Alegría“ nema beskorisnih, svi su uključeni, na sve se računa. To je otajstvo uključivosti, zaključio je papa Franjo, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
Fe y Alegría Papa