Budi dio naše mreže
Izbornik

Papini apeli na općoj audijenciji srijedom

Vatikan (IKA)

Papa Franjo pozvao je u srijedu 24. siječnja na molitvu za mir i prestanak sukoba na Bliskom istoku, u Palestini i Izraelu. Uputio je i apel povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

U iduću subotu, 27. siječnja, obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Neka sjećanje i osuda tog užasnog istrebljenja milijuna Židova i pripadnika drugih vjera, koje se dogodilo u prvoj polovici prošlog stoljeća, pomogne svima ne zaboraviti da se logike mržnje i nasilja ne mogu ničim opravdati, zato što niječu samu našu ljudskost.

Sâm rat je nijekanje ljudskosti. Ne umorimo se moliti za mir, za prestanak sukobâ, da oružja utihnu i da pomoć stigne ratom iscrpljenom stanovništvu. Mislim na Bliski istok, na Palestinu, na Izrael, mislim na uznemirujuće vijesti koje dolaze iz napaćene Ukrajine, posebno na bombardiranja kojima su izložena mjesta na kojima se nalaze civili, sijući smrt, razaranje i patnju. Molim za žrtve i njihove najbliže i molim sve, a posebno one koji imaju političku odgovornost, da zaštite ljudske živote zaustavljanjem ratova. Ne zaboravimo: rat je uvijek poraz, uvijek. Jedini „pobjednici“ su proizvođači oružja, rekao je Papa u svojim apelima na kraju opće audijencije srijedom.