Budi dio naše mreže
Izbornik

Papinsko vijeće za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja donijelo Pastoralne smjernice o prognanicima

Vatikan (IKA)

Kardinal Michael Czerny, podtajnik Odjela za selioce i izbjeglice Papinskog vijeća za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, predstavio je 5. svibnja Pastoralne smjernice o prognanicima, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

„Od početka svog pontifikata, papa Franjo je pozivao Crkvu da prati sve ljude koji su na bilo koji način bili primorani pobjeći. Ustanovio je Odsjek za selioce i izbjeglice koji, za sada, osobno usmjerava. Od rane 2017. godine poslanje Odsjeka je pomaganje biskupima i svima koji služe ranjivim ljudima u pokretu, kazao je kardinal Czerny na predstavljanju Pastoralnih smjernica.

Podsjetio je da su 2017. izdali 20 točaka za djelovanje u biskupijama, župama i kongregacijama, zatim, da su 2018. godine objavljene Pastoralne smjernice o trgovini ljudima, te da su u 2019. imali dva savjetovanja – s crkvenim vođama i suradničkim organizacijama te s djelatnicima i znanstvenicima koji se bave internim migracijama.

Izrazio je sreću što može „predstaviti Pastoralne smjernice o prognanicima, odobrene od Svetog Oca i namijenjene da posluže kao vodič služenju Crkve prognanicima, u planiranju i praktičnom djelovanju, u zagovaranju i dijalogu“.

„U ovo vrijeme pandemije, virus ne razlikuje važne od nevidljivih, zbrinute od raseljenih: svi su ranjivi i svaka zaraza je opasnost za sve. Pastoralne smjernice o prognanicima žele danas prepoznati i poduprijeti više od 50 milijuna prognanika, promicati ih i, ako je moguće, ponovno ih integrirati, kako bi mogli imati aktivnu i konstruktivnu ulogu u svojim zemljama, unatoč jakim čimbenicima, i prirodnim i nepravednim ljudskim čimbenicima, koji su ih prisilili da pobjegnu iz svog doma i nađu utočište negdje drugdje.“

„U ime svihprognanika i onih koji ih velikodušno i nesebično prate, neka Bog blagoslovi svako nastojanje oko pomirenja i svako djelo milosrđa da ‚sabere prognanike i skupi raspršene sa sva četiri kraja‘ iz svake zemlje“ zaključio je kardinal Czerny parafrazirajući proroka Izaiju.

Uz kardinala Czernyja, novi su dokument predstavili o. Fabio Baggio, drugi podtajnik istog Odjela te dr. Amaya Valcárcel, predstavnica Isusovačke službe za izbjeglice, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Dokument ima 50 stranica, a središnji je dio podijeljen u pet poglavlja. Prva četiri su nazvana prema glagolima kojima je papa Franjo u poruci za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019. sažeo odgovor na suvremene migracije: primiti, zaštititi, promicati i integrirati. U petom se poglavlju naglašava važnost suradnje.

Među ostalim, u zaključku Smjernica piše: „Odgovarajući na izazov koji predstavlja interno raseljavanje, Katolička Crkva je pozvana osigurati pastoralnu skrb za prognanike i zajednice koje ih primaju i raditi na pomirenju i održivom razvoju unutar pojedinih zemalja.“