Budi dio naše mreže
Izbornik

Pastirski pohod nadbiskupa Barišića župi Gospe od Anđela

Trogir (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić pohodio je u petak 6. ožujka najveću trogirsku župu Gospe od Anđela. Prvi je to dolazak nadbiskupa u župu otkad je otvorena i blagoslovljena crkva i pastoralni centar Sv. Ivan Pavao II.

Kako crkva još nije dovršena, svakog dana župljani crkvu opremaju nečim novim. Tako su ovoga petka imali čast da novo raspelo i tek postavljene postaje križnoga puta blagoslovi sam nadbiskup. Postaje križnoga puta dar su obitelji Čaljkušić, a rad su akademske kiparice, inače župljanke ove župe, Ljubice Dragojević Buble. Na početku nadbiskupa je pozdravio ravnatelj Nadbiskupske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ iz Splita don Josip Dukić koji već deset godina u župi nedjeljom pomaže župniku. Uslijedila je pobožnost križnoga puta, a nakon toga misa koju je nadbiskup Barišić predvodio u koncelebraciji s don Josipom i župnikom don Stipanom Bodrožićem.

U homiliji se nadbiskup osvrnuo na trenutačnu situaciju o kojoj cijeli svijet priča, o koronavirusu. Istaknuo je da postoji još opasniji virus, a to je virus grijeha te pozvao sve vjernike da kroz korizmu naprave inventuru svog života i svoje duše, da pogledaju svoje odnose prema Gospodinu, svojim bližnjima i prema samima sebi. „Crkva nas poziva da to učinimo kroz molitvu, post i dobra djela. Molitva nam je potrebna kao kruh naš svagdašnji, potrebno je vidjeti povezuje li nas ta molitva uistinu s Gospodinom. Gospodin je naš lijek, on nam ga daruje besplatno i na nama je samo da ga prihvatimo. Gospodin pred nas stavlja slobodu kako bismo birali, a trebali bismo izabrati život. Dobra djela bismo trebali činiti često, nekome nešto dati, porazgovarati jer ćemo se puno bolje osjećati. Gospodin nas vidi u skrovitosti i tako bismo trebali činiti i dobra djela, ne trebamo se isticati da smo nešto napravili“, rekao je mons. Barišić.

Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio nadbiskupu i Nadbiskupiji na velikoj podrški u gradnji nove crkve i pastoralnog centra s dječjim vrtićem. Zahvalio je i svim župljanima koji su svojim molitvama, odricanjem i darivanjem potpomogli gradnju crkve. Nakon mise nadbiskup se u pastoralnom centru susreo sa svim pokretima, zajednicama i skupinama koje u župi aktivno djeluju te im je uputio ohrabrujuće riječi kako trebaju ustrajati u svom djelovanju jer samo tako će ovaj pastoralni centar zaživjeti u punini.