Budi dio naše mreže
Izbornik

Pastoralni teolog Paul Zulehner o skupštini sinode: Crkva je učinila epohalni skok naprijed

Rim (IKA)

Pastoralni teolog Paul Zulehner napravio je pregled Biskupske sinode u Vatikanu. „Što se tiče nove komunikacijske kulture, Crkva je učinila ‚epohalni korak naprijed‘“, napisao je Zulehner na svojoj mrežnoj stranici u ponedjeljak 30. listopada 2023., izvijestio je katholisch.de.

„Za neke biskupe to je bio ‚pravi trening slušanja‘, koji bi ih mogao dovesti do toga da se ‚promijenjeni vrate svojoj lokalnoj crkvenoj službi‘“, smatra pastoralni teolog.

Zulehner je naglasio da žene i muškarci o sinodalnosti razgovaraju na ravnopravnoj razini s biskupima i kardinalima. To pokazuje da sinoda „nije bila jedna od uobičajenih biskupskih sinoda“, već je proširena u zasjedanje svoje vrste: „Sinoda Božjeg naroda na kojoj su zasjedali ne samo biskupi, nego i krštenici, žene i muškarci, te su imali pravo glasa.“ Samo to, kaže Zulehner, „može potaknuti mjesne Crkve“ da institucionaliziraju sinodalnost, kao što se želi u Njemačkoj sa Sinodalnim vijećem.

Pastoralni teolog se osvrnuo na odobravanje međuizvješća Biskupske sinode. „To je posljedica činjenice da mnoga pitanja nisu riješena, ali su identificirana kao otvorena“, rekao je Zulehner, što smatra uspjehom. Pitanja o đakonatu žena, obvezi celibata, spolnosti i rodnoj problematici nisu isključena. Zulehner je, među ostalim, izrazio nadu „da će u nadolazećoj godini biti novih poticaja o otvorenim pitanjima, osobito na kontinentalnim skupštinama, ali i u mjesnim Crkvama“, izvijestio je katholisch.de.