Budi dio naše mreže
Izbornik

Patrijarh Sako: Suživot u bratstvu jedina je prihvatljiva opcija za budućnost Iraka

Bagdad (IKA)

Kaldejski katolički patrijarh kardinal Louis Raphael Sako uputio je poruku muslimanima u povodu Ramazanskoga bajrama.

Bagdadski nadbiskup istaknuo je da se istinsko pomirenje, koje je toliko žurno potrebno Iraku, pokazuje nadilaženjem suprotnosti i hrabrošću za međusobno oproštenje. Suočeni s patnjom iračkoga naroda posljednjih godina – pokoljima, razaranjem, prisilnim preseljenjem velikoga dijela stanovništva na sjeveru zemlje – kaldejski patrijarh kao jedinu prihvatljivu opciju za budućnost ističe mirni suživot u bratstvu u znaku čovječnosti, koji bi uvažavao jednako dostojanstvo, prava i obveze svih. Patrijarh je time upotrijebio formulaciju iz dokumenta o bratstvu koji su papa Franjo i veliki imam Al Azhara Ahmed al-Tayyeb potisali 4. veljače u Abu Dhabiju.

Irak je zajednička baština svih njegovih građana, nezavisno od religijske, etničke ili socijalne pripadnosti. Više nego ikada odgovornost za jamčenje i promicanje mirnoga suživota različitih skupina trebala bi nadahnjivati političko vodstvo zemlje i ustanove.

Patrijarh Sako želio je te misli podijeliti s muslimanima jer vjeruje „da svatko od nas uviđa da takva promjena treba doći iznutra a ne čekati da se za to zauzima netko izvana“.

Na kraju čestitke u povodu Ramazanskog bajrama kardinal Sako moli Gospodina da Iračane blagoslovi mirom, stabilnošću i sretnim povratkom tolikoga mnoštva izbjeglica u u domovinu, prenosi Kathpress.

Ključne riječi:
čestitka ramaz. bajram sako