Budi dio naše mreže
Izbornik

Pepelnica u dubrovačkoj klasičnoj gimnaziji

Dubrovnik (IKA)

Korizmenu pripravu učenici Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku započeli su na Čistu srijedu, 26. veljače, misom u školskoj kapelici.

Misu s obredom pepeljenja predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić u koncelebraciji s ravnateljem škole don Josipom Lebom.

Propovjednik je kazao da mnogi korizmu poimaju kao vrijeme kada čovjek treba biti žalostan, tugovati zbog Kristove muke, priznavši da ju je nekoć i on sam tako doživljavao. Upitao se je li to smisao korizme, odgovorivši da je korizma puno više. Kazao je da Isus nije došao prije svega da pati i umre, već da nam objavi da je blizu, te da želi da budemo sretni, a korizma je trenutak koji nam pomaže da budemo istinski sretni, te vrijeme ponovnog snažnijeg približavanja Bogu.

Podsjetio je na Kristove riječi „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“, te kazao da Isus ne daje obećanje da će riješiti sve naše probleme, već nam nudi priliku da uz njega odmorimo svoju dušu, daje nam osjećaj da možemo ići dalje, uz njega „punimo svoje baterije“ molitvom, postom i dobrim djelima.

Istaknuo je da se može moliti, postiti i činiti djela milosrđa i na pogrešan način, a to bi bilo sa željom da se svidimo drugima. Jedina ispravna motivacija je ljubav prema Bogu i bližnjima, kazao je generalni vikar. Na kraju je zaključio da temeljno pitanje korizme nije čega ćemo se odreći, što nećemo činiti, već što ćemo činiti.

Na kraju mise su profesori i učenici pristupili obredu pepeljenja i tako započeli korizmu. U tijeku korizme u kapelici škole bit će izložen Presveti Oltarski Sakrament petkom prije nastave, tj. od 7.30 do 8 sati.