Budi dio naše mreže
Izbornik

Pepelnica u katedrali Sv. Stošije

Zadar (IKA)

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu, 26. veljače, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je misu s obredom pepeljanja u katedrali Sv. Stošije u Zadru.

„Korizma je izvrsna prigoda i najljepše vrijeme za snažan pedagoški, ljudski, asketski i duhovni napredak i rast u Gospodinu. U duhu Isusova poniznog, a ne oholog napredovanja“, rekao je mons. Puljić, istaknuvši kako „ući u korizmu znači započeti vrijeme osobite zauzetosti u duhovnoj borbi sa zlom koje je prisutno u svijetu, u nama i oko nas“. 

„Sveto vrijeme korizme čini nas sposobnima gledati zlu u lice i biti raspoložen za borbu koja nas čeka, ne samo protiv učinaka koje Zlo proizvodi, nego i  protiv njegovih uzroka, sve do posljednjeg uzroka kojeg evanđelje naziva ‘ocem laži’, ‘napasnikom i zavodnikom ljudskog roda od početka’, Sotonom koji je i Sina Božjega iskušavao u pustinji“, rekao je nadbiskup. „Borba na koju nas Krist poziva svake korizme nije uperena protiv drugih. Ona nas potiče otkrivati i prepoznavati vlastitu odgovornost za zlo koje vlada u svijetu. Poziva nas u poniznosti i povjerenju svjesno preuzeti dio odgovornosti. Isus nas poučava poniznosti, jednostavnosti, skromnosti, kad se molimo i kad činimo dobra djela“, naglasio je mons. Puljić. 

Istaknuo je da je „pobožnost križnog puta, koju rado obavljamo u korizmi, put koji nas vodi do pobjede. One prave. Ne nad drugima, nego nad sobom. Do pobjede se stiže putem ljubavi kojom nadvladavamo mržnju, preko darivanja i dijeljenja dobara koje u nama svladava prirođene porive sebičnosti. Do prave duhovne pobjede dolazi se i širenjem ozračja mira. Blago nama ako smo darovatelji mira, ako smo izvor mira. Ako se trudimo da ne budemo uzročnici nemira i činimo sve kako bismo oko sebe širili ozračje mira i ljubavi, dobrote, a ne vrijeđati i ponižavati druge“ upozorio je nadbiskup. 

Pojasnio je i značenje pokorničkog obreda pepeljenja kojim započinje sveto i znakovito vrijeme duhovne obnove i priprave za Kristovo Uskrsnuće. „Riječima ‘Obrati se i vjeruj evanđelju’ i ‘Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti’, liturgija nas podsjeća na ono bitno – da smo prolaznici i potrebno nam je voditi brigu o našem spasenju, o našoj vječnosti, o onome što nas poslije ovoga života čeka. A tako često potratimo puno vremena ne razmišljajući o tome. Ako smo se svojim ponašanjem udaljili od vjere, Boga i Crkve, obrati se i vjeruj. Vjeruj evanđelju koje je radosna vijest tvoga spasenja. Vjeruj Bogu koji te po krštenju učinio svojim odabranim djetetom. Vjeruj i vjera će te spasiti. Obrednim izrazom ‘Sjeti se čovječe da si prah’, obuzdava se naša oholost srca i pameti. Korizma nam to posvješćuje – kako smo jadna, krhka i prolazna bića. Ali milošću Božjom otkupljena i spašena stvorenja predragocjenom krvlju našega Gospodina Isusa. Potrebno je samo da krenemo, da se obratimo i Bogu približimo“, potaknuo je mons. Puljić, naglasivši da „ući u korizmu obredom pepeljenja znači osobno obnoviti odluku poniznosti ali i odlučnosti da idemo u boj, da ćemo se zajedno s Kristom suočiti sa zlom“. 

Podsjetio je na početak navještaja iz Knjige proroka Joela: „Sada govori Gospodin. Vratite se k meni svim srcem svojim, posteći, plačući i kukajući. Razderite srca, a ne halje svoje“. „Pisac nas poziva da se vratimo Bogu. To znači da se događa da se udaljimo od njega. Zato je ovo vrijeme prikladno i potrebno da se obratimo, a ujedno i odvratimo. Da se obratimo Bogu,a odvratimo od onoga što nije valjalo. Pavao u poslanici Korinćanima stavlja bitni naglasak, na obraćenje. Pavao zaklinje Korinćane: ‘Umjesto Krista, zaklinjemo vas, dajte, pomirite se s Bogom’. Jer dok se ne pomirimo s njime, srce nam je nemirno. Kad smo pomireni s Bogom, lakše ćemo se pomiriti s braćom, s ljudima s kojima imamo poteškoća. Mir srca je srce mira. Toliko je nemira u svijetu jer je ljudsko srce nemirno, neizmireno s bližnjima, narodi s narodima, a pogotovo neizmireni s Bogom. Kad se mir vrati u naše srce, budemo izvor i darovatelji mira drugima“, rekao je zadarski nadbiskup. 

„Tijekom 40 korizmenih dana mi ćemo se pokušati približiti Bogu. Trudit ćemo se biti više sabrani i slušati Božji glas, moliti se, primati sakramente, ići na misu, kako bismo uspjeli u onome što nam korizma želi pomoći – da nadvladamo ono što ne valja u nama i pobijedimo napasti Zloga. Zbog toga je vrijeme korizme vrijeme duhovnog boja, prave borbe u kojoj se koristimo oružjem vjere, molitve, posta i pokore. Svijet se poboljšava samo kad se mi popravimo i koliko mi uspijemo kod sebe promijeniti ono što ne valja. I ove godine Gospodin nam daje milosno vrijeme priprave da bismo obnovljena srca proslavili veliko otajstvo Isusove smrti i uskrsnuća, što je stožer našeg osobnog i zajedničkog kršćanskog života. Papa Franjo nas potiče ne dopuštati da nam ovo vrijeme milosti protekne uzalud, pa sve poziva neka u središte života i rada tijekom korizme stave pashalni misterij, idući ususret velikom doživljaju Kristove muke, smrti i uskrsnuća“ rekao je nadbiskup, potaknuvši da se u korizmi pripravljamo, obraćamo i činimo dobra djela. 

„U korizmenom vremenu Crkva nam stavlja na srce konkretne aktivnosti koje smo pozvani činiti tijekom tog vremena duhovne obnove: to su molitva, post i dobra djela koje zovemo milostinjom, jer pokazujemo milosrdno srce, svoju samilost prema potrebnima. Milostinja i dobra djela pomažu nam izaći ususret potrebama bližnjeg, podijeliti s drugima ono što po Božjoj dobroti posjedujemo i može postati sredstvom istinskog obraćenja“, rekao je mons. Puljić. 

„Korizma kao sveto vrijeme osobnog obraćenja i dobrih djela pomaže nam da se popravljamo i duhovno učvršćujemo. Da u boju budemo pobjednici nad onim što ne valja u nama i oko nas. Korizma nas poziva i potiče da krenemo u duhovni boj protiv zla koje je u nama i oko nas. Krenimo oboružani molitvom, postom i dobrim djelima kako bismo proslavili uskrsne blagdane i obnovljena i osnažena duha prispjeli Uskrsu“, potaknuo je nadbiskup Puljić.