Budi dio naše mreže
Izbornik

Pet knjiga fra Vjeke Vrčića

Split (IKA)

U organizaciji imotskog Ogranka Matice hrvatske i Udruge „Kap" Imotski u Dominikanskom samostanu u Splitu 29. studenoga predstavljeni su pretisci pet knjiga fra Vjeke Vrčića (Imotski, 28. veljače 1914. - 9. srpnja 2014.), hrvatskog franjevca koji je objavio dvadesetak knjiga poezije, proze te publicističkih naslova iz povijesti Dalmatinske zagore.

Riječ je o knjigama „Odjeci 250-godišnjeg rada imotske župe 1717 – 1967″, „Župe Imotske krajine”, „Plemena Imotske krajine”, „Vrgorska krajina” te „Neretvanske župe”, koje su već davno rasprodane ili su tiskane u malim nakladama pa ih je u protekle dvije godine u novoj nakladi priredio i objavio fra Vjekin sinovac Vedran Vrčić, koji je kazao da u novim izdanjima knjiga nije mijenjan tekst, tek su poneke fotografije poboljšane, i sve su tiskane u tvrdom uvezu, te da će Udruga „Kap“ dogodine objaviti rukopis fra Vjekinih putopisa. Braco Ćosić se prisjetio svojih susreta s fra Vjekom kroz nekoliko anegdota, istaknuvši da je taj franjevac svaki slobodni trenutak koristio za obilaske župa u imotskom, vrgoračkom i neretvanskom kraju, bio je neumorni tragač za vrijednim podacima te nas je darovao s knjigama koje će biti nezaobilazne za buduće proučavatelje naš povijesti.

Gdje god je fra Vjeko službovao, kulturno je ustrojio taj kraj, osnovao muzejske zbirke, čuvao i promicao kulturnu baštinu te svojim knjigama dao domovnicu tim župama.

Dodao je da je Vrčić surađivao s brojnim župnim listovima, listom „Imotska krajina“ i brojnim drugim katoličkim glasilima pa bi bilo vrijedno prirediti i njegovu opsežnu bibliografiju koju je gotovo osamdeset godina obogaćivao, a svojim kultnim knjigama zaslužio je da se neka imotska ulica nazove njegovim imenom i na rodnoj kući ili Franjevačkom samostanu u Imotskom postavi prigodna spomen ploča.

Na predstavljanju je nekoliko pjesama uz gitaru otpjevao Ljubomir Gudelj.

Ključne riječi:
knjige Split Vjeko Vrčić