Budi dio naše mreže
Izbornik

Petnaesto pješačko hodočašće Hrvatske vojske iz Petrinje u Mariju Bistricu

Petrinja/Marija Bistrica (IKA)

Vojna kapelanija „Sveti Ilija prorok“ u Petrinji organizirala je od 1. do 3. listopada, petnaestu godinu u nizu, pješačko hodočašće u Mariju Bistricu gdje su vojnici-hodočasnici sudjelovali u programu 29. hodočašća Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja.

Na trodnevnom putu dugom 102 kilometra sudjelovalo je 40 pripadnika 1. mb. „Tigrovi“ i 2. mb. „Gromovi“, te Zzp iz petrinjske vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“. U petak 1. listopada kao i svaki put hodočasnici su prije polaska sudjelovali na misi koju je predvodio vojni kapelan u Petrinji don Branko Čagelj. Na misi je don Branko blagoslovio hodočasnike, krunice koje im je podijelio i zavjetni hodočasnički križ koji su na svoju inicijativu izradili i nosili pripadnici Hrvatske vojske. Kratko im se obratio zapovjednik vojarne pukovnik Krešimir Kršinić, ohrabrio ih na njihovom putu i preporučio u molitve sve pripadnike vojarne, posebno kolege koji su preminuli ove godine. Uz pratnju Vojne policije i medicinskog tima u sanitetskom vozilu hodočasnici su se uputili na trodnevno hodočašće.

Nakon što su prenoćili u društvenom domu u Dubrovčaku Lijevom u ranu zoru s molitvom na usnama uputili su se prema Dugom Selu. Tu ih je dočekao i ugostio župnik Župe svetog Martina biskupa vlč. Ivan Valentić. U župnoj crkvi misu je predvodio bivši vojni kapelan u petrinjskoj vojarni don Antonio Mikulić i održao poticajnu homiliju. Poslije odmora i okrijepe vojska se zaputila prema Kašini gdje su nakon napornog dana i prehodanih 40-ak kilometara prenoćili u prostorijama vatrogasnog doma.

Treći dan u nedjelju 3. listopada hodočasnici su se u ranim jutarnjim satima uputili prema Mariji Bistrici gdje su u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke pristupili sakramentu pokore i sudjelovali na euharistiji koju je, u sklopu 29. hodočašća Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja, predvodio vojni biskup Jure Bogdan.