Budi dio naše mreže
Izbornik

Petorica bogoslova na proslavi Andrejne primljeni među službene kandidate za svete redove đakonata i prezbiterata

Bakar (IKA)

Župa Svetog Andrije apostola u Bakru proslavila je svog nebeskog zaštitnika 30. studenoga svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Nadbiskup je misu predvodio u koncelebraciji s domaćim župnikom Nikicom Jurićem, vicerektorom riječkog Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” don Lukom Klaricom i duhovnikom Bogoslovnog sjemeništa don Vjekoslavom Đapićem.

Uz župnu proslavu, na središnjem misnom slavlju petorica bogoslova, kandidata Riječke nadbiskupije, primljeni su među službene kandidate za svete redove đakonata i prezbiterata: Kristijan Pandl, Apolinar Barbiš, Alen Markić, Silvijo Jakšetić i Mario Šarić.

U propovijedi je mons. Devčić povezao upravo započeto adventsko vrijeme iščekivanja Spasiteljeva rođenja u Betlehemu i apostola Andriju. Andrija se pridružio prorocima koji su naviještali dolazak Spasitelja, a on ga je prepoznao i doveo svoga brata Petra kojega Isus postavlja za apostolskog prvaka. Svjedočeći svoju vjeru, Andrija je podnio mučeničku smrt koju simbolizira Andrijin križ u obliku slova X na koji je prema predaji bio razapet.

„Molimo ga da bude nama i ovome gradu i njegovim stanovnicima pomoćnik u nasljedovanju Isusa Krista kako bi s njegovom pomoći po uzoru na našega Gospodina i Spasitelja ostali vjerni do kraja”, naglasio je nadbiskup Devčić. Poručio je posebno svećeničkim kandidatima da se i oni ugledaju u sv. Andriju i da ga mole da poput njega ostanu vjerni do kraja.

Na misnom slavlju okupili su se članovi bakarskih udruga, Gradska straža 1848., Bakarska žena, Bakarska gospoda te članovi gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Klarićem.

Središnjem slavlju je prethodila i trodnevna duhovna priprava koju je vodio župnik Jurić, a u sklopu proslave blagdana „Andrejne” održani su i drugi kulturni događaji.