Budi dio naše mreže
Izbornik

Pietro Valdameri zaređen za đakona Barske nadbiskupije

Bar (IKA)

Na svetkovinu Sv. Josipa 19. ožujka u konkatedrali Sv. Petra Apostola u crnogorskom gradu Baru za đakona je zaređen Talijan Pietro Valdameri.

Zareditelj je bio barski nadbiskup i primas Srbije mons.Rrok Gjonlleshaj, a ceremonijar bogoslov Ivan Vukčević, prenosi Portal Nedjelja.ba .

“Nakon osam godina naša nadbiskupija ponovno se raduje đakonskom ređenju”, kazao je na početku večernje mise nadbiskup Gjonlleshaj, te pozdravio nazočne vjernike među kojima su bili umirovljeni barski nadbiskup Zef Gashi, kotorski biskup Ilija Janjić te brojni svećenici, redovnici i redovnice iz Crne Gore, Italije, Albanije, BiH, Vatikana, Poljske i drugih zemalja.

Nadbiskup je u propovijedi na hrvatskom jeziku kazao da je Pietro prihvatio poziv u vrijeme kad se često može čuti kako su neki od svećenika iznevjerili povjerenu im službu. Pozvao je stoga novoređenika da bude vjeran svom pozivu i da uvijek bude uz ljude, odnosno jedan od njih, ne smatrajući se nikad važnijim od drugih zbog službe koju vrši. Potom mu je iskazao dobrodošlicu u višenacionalnu Barsku nadbiskupiju u kojoj se svakodnevno živi katolicitet Crkve, što se na osobit način moglo doživjeti u slavlju mise i ređenja koji su slavljeni na talijanskom, albanskom i hrvatskom jeziku.

Dr. sc. Pietro Valdameri crkveni je pravnik podrijetlom iz lombardijske biskupije Crema u sjevernoj Italiji, a već nekoliko godina radi kao odvjetnik pri Rimskoj Roti. Iščekujući svećeničko ređenje i nastavljajući odvjetnički posao pri Rimskoj Roti, Pietro će đakonsku službu obavljati u Teutonskom zavodu u Vatikanu gdje je imao i pripravu za ređenje.