Budi dio naše mreže
Izbornik

Pietro Valdameri zaređen za svećenika Barske nadbiskupije

Bar (IKA)

U konkatedrali Sv. Petra Apostola u crnogorskom Baru na svetkovinu Obraćenja Sv. Pavla 25. siječnja za svećenika je zaređen đakon Pietro Valdameri te postao sedmi dijecezanski svećenik te nadbiskupije. Zareditelj je bio barski nadbiskup i primas Srbije, te apostolski upravitelj Kotorske biskupije mons. Rrok Gjonlleshaj.

„Naša nadbiskupija ponovno se, nakon osam godina, raduje svećeničkom ređenju“, kazao je na početku mise nadbiskup Gjonlleshaj te pozdravio sudionike slavlja, među kojima su bili umirovljeni barski nadbiskup Zef Gashi, brojni svećenici, redovnici i redovnice iz Crne Gore, Italije, Albanije, BiH, Vatikana, Njemačke, Poljske i drugih zemalja. Slavlju su nazočili i veleposlanici Njemačke i Hrvatske u Crnoj Gori.

Nadbiskup je u propovijedi na hrvatskom jeziku kazao da je svećenik čovjek koji ima biti vjeran euharistiji, Mariji i Papi. Potom je Pietru iskazao dobrodošlicu u malenu i višenacionalnu Barsku nadbiskupiju u kojoj se svakodnevno živi katolicitet Crkve, što se na osobit način moglo doživjeti u slavlju mise i ređenja koji su slavljeni na talijanskom, albanskom, hrvatskom i latinskom jeziku.

Pred kraj mise novozaređeni svećenik zahvalio je nadbiskupu Gjonlleshaju na povjerenju, kao i osobama koje su ga pratile na putu do oltara, osobito mami i bratu, te rektoru Teutonskog zavoda u Vatikanu i sucu Rimske Rote (Rota Romana) mons. Hansu-Peteru Fischeru, barskom svećeniku don Simi Ljuljiću i drugim vjernicima.

Dr. Pietro Valdameri je crkveni pravnik podrijetlom iz lombardijske biskupije Crema u sjevernoj Italiji, a već nekoliko godina radi kao odvjetnik pri Rimskoj Roti. Pietro će mladu misu slaviti u nedjelju 2. veljače u Teutonskom zavodu u Vatikanu nakon čega će nastaviti odvjetnički posao pri Rimskoj Roti.