Budi dio naše mreže
Izbornik

Pismo biskupa Uzinića o župnoj katehezi u vremenu pandemije

Dubrovnik (IKA)

Dubrovački biskup Mate Uzinić uputio je pismo svećenicima, redovnicima, redovnicama, vjeroučiteljima, vjeroučiteljicama i vjernicima Dubrovačke biskupije u kojemu govori o župnoj katehezi u vremenu pandemije i potiče „na pronalaženje novih modela i načina održavanja župnog pastorala“.

„Vrijeme jeseni je godišnje doba koje je uz prirodne promjene obilježeno i povratkom djece i mladih u školske klupe i na župnu katehezu u našim župnim zajednicama. Svaki početak nosi sa sobom određene izazove, a posebno u ovo vrijeme pandemije Covid 19. Zato smo pozvani i ove pastoralne godine u kojoj smo suočeni s novim pastoralnim izazovima, novim žarom i kreativnošću duha, ne malakšući niti posustajući (usp. Iz 40,31), biti ustrajni u katehetskom poučavanju i propovijedanju Riječi (usp. 2 Tim 4,2)“, piše u uvodu dubrovački biskup. Taj kontekst navodi na promišljanje, kako o sveukupnom pastoralnom radu u ovom pandemijskom vremenu, tako i „o župnoj katehezi, sastavnom dijelu formacijskog programa naše djece i mladih“. Polazeći od konkretne pastoralne stvarnosti koju u župnoj zajednici živimo i izgrađujući sinodalnu Crkvu, nastavlja biskup, trebali bismo pronalaziti nove modele i načine održavanja župnog pastorala.

Procjenjujući situaciju na području Dubrovačke biskupije biskup je ustvrdio kako je u većem broju župa moguće provoditi redovite pastoralne programe bez većih teškoća kao i prijašnjih godina, vodeći pritom računa o važećim epidemiološkim mjerama (koje trenutačno propisuju održavanje razmaka, nošenje maski i dezinfekciju), dok je u župama s većim brojem djece i mladih situacija složenija: „U isto vrijeme u drugim župnim zajednicama, osobito onima koji okupljaju veći broj djece i mladih, bit će potrebno malo više kreativnosti, u prvom redu s obzirom na podjelu sudionika u manje grupe, vodeći pritom računa o veličini prostora koji su nam na raspolaganju. Zbog same pandemije i mogućeg opravdanog straha od zaraze nekih vjeroučenika ili njihovih obitelji, osobito ako spadaju u zdravstveno osjetljive osobe ili s njima dijele domaćinstvo, važno je ne inzistirati na fizičkom dolasku na grupni vjeronauk, nego je potrebno u tim slučajevima omogućiti individualnu pripremu. To bi se moglo učiniti i na način da se vjeroučenicima ponude materijali za pripremu i održe individualni susreti s njima i, ako je to moguće, s njihovim obiteljima“.

Veći broj katehetskih grupa zahtijevat će i bolje planiranje, kao i veću uključenost u sam katehetski proces vjeroučitelja, animatora, a u konačnici i čitave župne zajednice, upozorava dubrovački biskup. Nadalje poziva da se vodi računa ne samo o organiziranju sakramentalne kateheze nego i o potrebi organiziranja katehetskih susreta za djecu i mlade ostalih uzrasta, kao i o održavanju katehetskih susreta za odrasle, u svim onim zajednicama u kojima su ovakvi susreti realno mogući i ostvarivi. „U slučajevima izrazito nepovoljne i loše epidemiološke situacije neka se župna kateheza organizira koristeći i online komunikaciju“, napominje biskup.

Na kraju pisma biskup dodaje kako će u vremenu koje dolazi uslijediti konkretne preporuke i odredbe u svezi podjele sakramenta potvrde, koja je iz poznatih razloga odgođena za sljedeću 2021. godinu. „Svjesni važnosti osobnog susreta i kateheze, izgrađujmo zajednicu krštenika s punim povjerenjem u Onoga čija su vremena i vjekovi“, zaključuje biskup Uzinić zazivajući na sve Božji blagoslov i nebeski zagovor Blažene Djevice Marije, sv. Vlaha, bl. Marije Propetoga i svih svetih zaštitnika.