Budi dio naše mreže
Izbornik

Pismo sućuti karlovačke županice biskupu Križiću u povodu smrti biskupa Bogovića

Karlovac (IKA)

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin uputila je pismo sućuti gospićko-senjskom biskupu Zdenku Križiću u povodu smrti umirovljenog gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića koje prenosimo u cijelosti.

Poštovani Oče biskupe Zdenko Križiću,

S tugom i nevjericom primili smo vijest o smrti našeg voljenog biskupa mons. dr. Mile Bogovića. Usprkos teškoj i podmukloj bolesti vjerovali smo i molili se da će biskup Bogović prevladati i ovu nedaću. Nažalost, to se nije dogodilo. Svevišnji ga je uzeo sebi, da ovozemaljsku prolaznost zamijeni vječnošću.

Biskup Bogović bio je omiljen među vjernicima, posebno u njegovom slunjskom kraju. Bio je srdačan, neposredan i pristupačan za svakog čovjeka. Upravo je za Crkvu slunjskog kraja napravio mnogo, a tijekom Domovinskog rata, kada su stanovnici Slunja i okolice živjeli u progonstvu, njegove su riječi i molitve svakome nudile utjehu, spokoj, snagu i nadu da će se jednog dana vratiti u svoje domove.

Tijekom svećeničke službe, od sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća, napisao je brojne tekstove, knjige i znanstvene radove, napose vezane uz svoj rodni kraj. Biskup Bogović bio je prvi biskup Gospićko-senjske biskupije, kod njezinog utemeljenja 2000. godine. U tom je vremenu uložio mnogo energije i rada u obnovu crkava, a ljudi su iznimno cijenili njegov rad i autoritet.

Ostati će zauvijek upamćen kao biskup iz naroda, koji je život i djela posvetio svom narodu i domovini. Njegova duhovna potpora i molitve, mnogima su bile okrepa te su ulijevale snagu i nadu u sretniju budućnost.

Za svoj je pastoralni i znanstveni rad zasluženo nagrađen i Javnim priznanjem Karlovačke županije.

Neposredan, duhovit i obdaren znanjem i mudrošću, plijenio je pozornost pri svakom našem susretu. Svoju iznimnu ljubav prema domovini iskazivao je vjerom i spremnošću da pomogne svakom čovjeku koji mu se obratio.

Znao je to prikazati i u našim međusobnim susretima pokazujući brigu za malog čovjeka, za svoj kraj i za dignitet i vrijednosti Katoličke Crkve. Zato smo ga voljeli i cijenili.

Nažalost, naši ovozemaljski susreti njegovim su odlaskom završili. Ostaju nam sjećanja i uspomene, ostaju nam brojna djela koja je napravio, a ponajviše vjera, koju nam je usađivao i neprestano jačao.

Poštovani oče biskupe, poštovani vjerski službenici Gospićko-senjske biskupije, dragi vjernici, mještani ovog kraja, u ime stanovnika Karlovačke županije, naših djelatnika i nas dužnosnika, primite izraze naše najiskrenije sućuti.

Biskup mons. dr. Mile Bogović ostat će zauvijek među nama!

Počivao u miru.

Zamjenica župana koja obnaša dužnost župana

dipl. ing. arh. Martina Furdek Hajdin