Budi dio naše mreže
Izbornik

Pismo suosjećanja i solidarnosti biskupa Egidija Živkovića kardinalu Bozaniću i građanima Zagreba

Željezno (IKA)

Željezanski biskup Egidije Živković uputio je zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozanić pismo u kojem izražava kršćansku blizinu Gradišćanskih Hrvata stradalima u potresu. Pismo donosimo u cijelosti.

Uzoriti gospodine kardinale Josipe!

Na četvrtu korizmenu nedjelju – nedjelju Laetare – dostigla nas je u jutarnjim satima žalosna vijest strašnoga potresa u meni tako dragom i lijepom glavnom gradu Hrvatske, naše drage nam Stare Domovine.

Uime Željezanske biskupije, u moje vlastito ime i uime Gradišćanskih Hrvata ovim putem izrazujem Vama i svim građanima grada Zagreba i okolice našu suosjećajnost i solidarnost, blizinu u teškim danima i obećavam našu molitvu! Znam, da je uz strašnu pandemiju koronavirusa ovaj potres i hladno vrijeme teška kušnja i izazov za Vas i sve građane. Preživljavate stvarno pravu korizmu! S velikom tugom vidimo ogromne štete na mnogim kućama, crkvama, samostanima i drugim zgradama. Boli nas vidjeti kako je nastradala i naša prekrasna katedrala i duhovni stol, ali drago nam je čuti da ste Vi, oče kardinale, uz sve opasnosti, dobro prošli – Velika hvala dragom Bogu!

Uz sve materijalne štete su posebno ljudske žrtve velika tuga i tragedija. Neka dragi Bog pokojnoj djevojčici i svim ozlijeđenima s obiteljima iskaže svoje milosrđe i očinsku blizinu te im pošalje dobre ljude koji su njima na pomoć!

Uz svu nevolju treba pohvaliti državni vrh, institucije grada i države, djelatnike policije, vojske i zdravstvenih ustanova kao i brojne volontere koji bez panike mirno, odogovorno i neumorno rade svoj posao – Svima ovim putem od srca veliko HVALA, PRIZNANJE i BOG PLATI!

U ovoj teškoj situaciji za Zagreb i njegove građane kršćanski suosjećamo s Vama te Vas posebno preporučam u zagovor Majke Božje od Kamenitih vrata i Vas od srca blagosljivljam

+Egidije Ivan Živković

željezanski biskup