Budi dio naše mreže
Izbornik

Pivači sv. Jakova odgovorili na poziv pape Franje i HBK

Šibenik (IKA)

Odazivajući se na poziv pape Franje koji je pozvao na dosjetljivost u ljubavi prema starijim osobama kako bi im se olakšala usamljenost i izoliranost uzrokovana pandemijom Covida-19, šibenska klapa Pivači sv. Jakova u petak 14. kolovoza u jutarnjim satima održala je mali koncert za korisnike doma za starije i nemoćne „Cvjetni dom“ u Šibeniku.

Svojim gromoglasnim pjevanjem Pivači sv. Jakova oduševili su mnoge starije i nemoćne korisnike doma koji su se okupili u parku ispred samog doma ili su se oslonjeni na prozore svojih soba prepustili predivnim klapskim melodijama. Okupljene je ponajviše oduševila pjesma „Moj dida i ja“ Marka Perkovića o njegovim sjećanjima na vlastitoga djeda i o ljubavi koju gaji prema njemu.

Na početku programa okupljene je pozdravio don Roko Glasnović, povjerenik Šibenske biskupije za brak i obitelj te je podsjetio na poziv pape Franje upućen nakon Anđeoskog pozdravljenja u nedjelju 26. srpnja 2020. uz liturgijski spomen svetih Joakima i Ane. Tada je papa Franjo predložio da se djedovima i bakama daruje zagrljaj telefonskim pozivom, videopozivom, porukom, a najbolje osobnim posjetom. Na njegov poziv nadovezala se i kampanja „Svi stariji su vaši djedovi i bake“ vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život koja je ovakve susrete preporučila svim biskupijama.

Zato je Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj uputilo javni poziv klapama u Hrvatskoj da se uključe u inicijativu „Zagrlimo starije pjesmom“, odnosno da starije ljude „zagrle“ svojim klapskim pjevanjem koje je 2012. godine upisano na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Uz klapske pjesme susret klape Pivači sv. Jakova s korisnicima Cvjetnog doma obogaćen je i kratkom molitvom jedne desetice krunice uz razmatranje o uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo čiju svetkovinu sutra slavimo, koju je predvodio mjesni župnik Župe sv. Petra na Vidicima fra Ivan Penava.

Na kraju programa don Roko Glasnović zahvalio je okupljenima na odazivu i ravnatelju Cvjetnog doma g. Tomislavu Niniću na suradnji i svoj pomoći koju omogućava vjernicima i svim korisnicima ovog doma, obećavši ponovni dolazak u posjet starijima i nemoćnima.