Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlada RH priopćila da će Republika Hrvatska snositi troškove izrade i tiskanja vjeronaučnih udžbenika

Zagreb (IKA)

Glasnogovornik Vlade RH: Prema članku 4. Ugovora o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama, vjeronaučni udžbenici školski su udžbenici koji su u svemu izjednačeni sa školskim udžbenicima za obvezni predmet.

Povezano s brojnim upitima koji stižu do Nacionalnoga katehetskog ureda HBK o upitniku koji su neki ravnatelji uputili roditeljima i učenicima glede upisa katoličkog vjeronauka kao izbornog predmeta u pojedinim razredima osnovnih i srednjih škola i komentarom te problematike predstojnika NKU HBK dr. Ivica Pažina, zatražili smo odgovor od Vlade RH. Na pitanje Hrvatske katoličke mreže: „Planira li Ministarstvo financija osigurati sredstva za nabavu udžbenika iz vjeronauka i svih drugih izbornih predmeta?” odgovorio je 31. svibnja glasnogovornik Vlade RH Marko Milić.

„U vezi s Vašim upitom podsjećamo kako je već ranije komunicirano da će Vlada u okviru proračunskih limita pronaći financijski model i osigurati da djeca u osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj iduće školske godine imaju besplatne udžbenike.

Napominjemo da je člankom 14. stavkom 1. Zakona o udžbenicima propisano da se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu.

Jednako tako, napominjemo kako je člankom 27. stavkom 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano da odgojno-obrazovni standard učenika čine obvezni i izborni predmeti. To ujedno znači da su obvezni i izborni predmeti sastavni dio nacionalnog standarda učenika iza kojeg stoji i kojeg jamči država.

Vezano za udžbenike vjeronauka, u skladu s člankom 6. Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, Republika Hrvatska snosi troškove izrade i tiskanja udžbenika vjeronauka.

Prema članku 4. Ugovora o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama, vjeronaučni udžbenici školski su udžbenici koji su u svemu izjednačeni sa školskim udžbenicima za obvezni predmet”, odgovorio je glasnogovornik Vlade RH Marko Milić.

 

Ključne riječi:
Vjeronauk Vlada RH