Budi dio naše mreže
Izbornik

„Pobožnost križnoga puta uz postaje u katedrali Sv. Vida u Rijeci“

Zagreb (IKA)

Izdavačka kuća Glas Koncila iz Zagreba izdala je novu knjigu biskupskog vikara za pastoral i rektora katedrale Sv. Vida mons. mr. Matije Matičića: „Pobožnost križnoga puta uz postaje u katedrali Sv. Vida u Rijeci“.

Tekstovi križnoga puta, koje je napisao rektor riječke katedrale, nude obilje poticaja upravo za poniranje u tajnu križa, ali i uskrsnuća, poručuje u predgovoru izv. prof. dr. Nikola Vranješ. „Ovaj ‘riječki Križni put’ autentičan je upravo po svojoj izvornosti nastanka u ozračju naše katedrale Sv. Vida, podno drva čudotvornog raspela, u njoj od davnina čašćenog. Ovaj je križni put zato poziv svakom dobronamjernom kršćaninu da se na koji trenutak zaustavi pred tajnom Isusova križa, ali i osobne patnje, kao i patnje bližnjih i drugih ljudi i da je sagleda u drugačijem svjetlu, u svjetlu Isusa raspetog i uskrslog. Vjernik se tako može duhovno priključiti procesiji tolikih štovatelja čudotvornoga raspela u riječkoj katedrali, koje im je tijekom stoljeća predstavljalo putokaz i nudilo utjehu na putovima života. Neka svima koji uzmu u ruke ovaj križni put i koji s vjerom budu razmatrali njegove postaje on bude na duhovnu izgradnju i sazrijevanje u ljudskosti i vjeri, te neka im donese utjehu osobito u trenucima patnje, kako bi u sebi uvijek mogli prepoznati i zadržati uskrsnu radost života kroz koju prosijava sreća vječnosti.“

Knjiga „Pobožnost križnoga puta uz postaje u katedrali Sv. Vida u Rijeci“ uz molitvene tekstove mons. mr. Matičića, sadrži fotografije postaja iz riječke prvostolnice, a koje je naslikao Ludwig iz Senja oko 1900. godine. Prvi puta radovi toga znamenitog umjetnika predstavljeni su u jednom ovakvom djelu, ne samo u Riječkoj nadbiskupiji, nego i Hrvatskoj. Osim radova Ludwiga iz Senja, djelo rektora riječke prvostolnice donosi i fotografije umjetnina pasionske baštine katedrale sv. Vida koje su nedavno restaurirane i nisu bile dostupne oku javnosti.

Djelo će biti predstavljeno na Pepelnicu, 6. ožujka u 19 sati u katedrali Sv. Vida kada će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.