Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rijeci predstavljene knjige mons. mr. Matije Matičića i izv. prof. dr. sc. Nikole Vranješa

Rijeka (IKA)

U srijedu 6. ožujka u riječkoj prvostolnici predstavljene su dvije knjige: biskupskog vikara za pastoral i rektora katedrale sv. Vida mons. mr. Matije Matičića: „Pobožnost križnoga puta uz postaje u katedrali sv. Vida u Rijeci“ i riječkog teologa izv. prof. dr. sc. Nikole Vranješa, profesora pastoralne teologije na Teologiji u Rijeci – područnom studiju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pod naslovom „Hodočašće – putovanje prema Svetome. Teologija i pastoral svetog putovanja“.

Djelo rektora Katedrale predstavio je izv. prof. dr. sc. Nikola Vranješ. “Tekstovi ovog križnog puta vrlo su suvremeni i aktualni. U njima se dotiču patnje, izazovi i križevi nas, današnjih ljudi. U tom pogledu osobito je važno uočiti činjenicu skretanja pozornosti molitelja na potrebe pomirenja i popravljanja narušenih međuljudskih odnosa i povezanosti koje predstavljaju srca naše životne radosti i ostvarenosti. U tome pogledu mons. Matija ne susteže se prokazati temeljna izvorišta problema koji se kriju u ljudskoj oholosti i egoizmu.”

Tekstovi su u dubini prožeti dubokim evanđeoskim optimizmom i žele nas potaknuti na drugačiji hod kroz život, kazao je predstavljač o križnom putu mons. Matičića dodajući da je pobožnost križnoga puta vrlo korisno sredstvo duhovno-molitvenog i pastoralnog prepoznavanja važnosti prihvaćanja patnje u vjeri i njezine kršćanske transformacije snagom Kristova pashalnog otajstva. Ovaj križni put poseban je po svojoj riječkoj autentičnosti, poručio je izv. prof. dr. sc. Vranješ. Njegovi su tekstovi napisani podno Čudotvornog raspela naše Katedrale, raspela koje je stoljećima poseban simbol kršćanske vjere u ovome gradu. Ti su tekstovi povezani s iznimnom vrijednošću sakralne baštine ove prvostolnice čijim su slikama i popraćeni. Autor ovog križnog puta tako je iznova popularizirao ovo vrijedno sakralno i kulturno blago, te ga svima nama predstavio na nov, duhovan i ujedno poticajan način, istaknuo je predstavljač.

Knjiga „Pobožnost križnoga puta uz postaje u katedrali sv. Vida u Rijeci“ uz molitvene tekstove mons. mr. Matičića, sadrži fotografije postaja iz riječke prvostolnice, a koje je naslikao Ludwig iz Senja oko 1900. godine. Prvi puta radovi ovog znamenitog umjetnika predstavljeni su u jednom ovakvom djelu, ne samo u Riječkoj nadbiskupiji, nego i Hrvatskoj. Osim radova Ludwiga iz Senja, djelo rektora riječke prvostolnice donosi i fotografije umjetnina pasionske baštine katedrale sv. Vida koje su nedavno restaurirane i nisu bile dostupne oku javnosti.

Korisno i izuzetno štivo koje je u nastavku predstavio mons. mr. Matičić knjiga je doc. dr. sc. Nikole Vranješa “Hodočašće – putovanje prema Svetome. Teologija i pastoral svetog putovanja”. Riječ je o revolucionarnom djelu u pastoralu hodočašća i putovanja koje detaljno razrađuje sve važne aspekte hodočašća i hodočasnika. Prva je knjiga ovakvog sadržaja koja će uvelike pomoći svećenicima, hodočasnicima i djelatnicima u vjerskom turizmu da bolje razumiju i usvoje smisao organizacije i upućivanja na jedno sveto i drugačije putovanje koje nazivamo hodočašćem, kazao je mons. mr. Matičić. Posebno je izdvojio treći dio knjige u kojemu autor govori i o hodočašću kod drugih kršćana te Židova i Muslimana i time pomiče granice koje vode prema jačanju dijaloga sa svakim čovjekom. Knjiga je namijenjena teološko-pastoralnom proučavanju i razlučivanju teme hodočašća, a uz nju su, iz teološko-pastoralne perspektive, obrađene i teme turizma i vjerskog turizma. Danas je više nego ikad potrebno napraviti jasnu razliku između hodočašća i turizma, ali i hodočašća i vjerskog turizma, istaknuo je predstavljač.

Izdavač djela je „Glas Koncila“ iz Zagreba. U glazbenom dijelu programa nastupili su bogoslovi Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci. Uz mnogobrojne vjernike, profesore s Teologije u Rijeci, Metropolitanskog pastoralnog institute, događaju su nazočili riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, članovi Ekumenskog odbora Grada Rijeke, glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović, predstavnici Srpske pravoslavne crkve o. Naum iz Eparhije gornjokarlovačke i o. Jovan iz riječke parohije, prorektorica riječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Sanja Barić i drugi uvaženi gosti.