Budi dio naše mreže
Izbornik

Počasni predsjednik Svjetske federacije katoličkih liječničkih društava posjetio Hrvatsku

Šibenik (IKA)

Počasni doživotni predsjednik Svjetske federacije katoličkih liječničkih društava (FIAMC) dr. sc. José María Simón Castellví boravio je sa suprugom i skupinom liječnika iz Barcelone u Hrvatskoj od petka 17. do ponedjeljka 20. svibnja, izvijestili su iz Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

Tom prigodom dr. Castellví susreo se s predsjednikom Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) prof. dr. Rokom Čivljakom i članovima HKLD-a iz Zagreba koji su sudjelovali na znanstveno-stručnom skupu „Kockanje – bačena kocka izazova pred teologiju i medicinu” održanom u petak 17. svibnja u Splitu.

Na svetkovinu Duhova u nedjelju, članovi HKLD-a s gostima iz Španjolske sudjelovali su na misnom slavlju u Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku gdje ih je primio gvardijan Franjevačkog samostana sv. Frane fra Josip Ivanović. Fra Josip je gostima ispričao povijest samostana, životopis prvog hrvatskog sveca fra Nikole Tavelića te ih upoznao sa znamenitostima Šibenika, od kojih je za franjevački samostan osobito važna Ljetna orguljaška škola. Ovu školu vodi još jedan Šibenčanin, prof. Pavao Mašić, inače orguljaš crkve sv. Marka u Zagrebu, a muzicira na povijesnim orguljama Petra Nakića (iz 1762.) koje se nalaze upravo u crkvi sv. Frane.

Na kraju kratkog boravka u Šibeniku, HKLD-ovci i njihovi gosti uputili su se prema katedrali sv. Jakova. U susjednom biskupskom dvoru primio ih je šibenski biskup Tomislav Rogić, a susretu su prisustvovali i šibenski biskup u miru Ante Ivas te predsjednik Podružnice HKLD-a u Šibeniku Željko Perković, dr. med.

Tom prigodom dr. Castellví podijelio je domaćinima prve primjerke hrvatskog prijevoda svoje knjige „Zanimanje: liječiti, olakšati, ohrabriti“ u kojima autor iznosi svoja razmišljanja o etici u liječničkom pozivu. Biskup Rogić počasnom predsjedniku FIAMC-a uručio je prigodne poklone – knjigu o povijesti šibenske katedrale i biskupije te primjerak srebrnjaka s prikazom šibenske katedrale i zaštitnika Šibenske biskupije sv. Mihovila, koji je u obliku bagatina, drevnog šibenskog novca, izrađen u Zlatarni Simon Čivljak u Šibeniku.

Uz dogovor o daljnjim aktivnostima katoličkih liječnika na nacionalnoj i internacionalnoj razini, prof. Čivljak pozvao je dr. Castellvíja u skori posjet Zagrebu kako bi održali službeno predstavljanje hrvatskog izdanja njegove knjige širem čitateljstvu. Gosti iz Španjolske potom su se brodom uputili prema Zlarinu, Trogiru i Splitu gdje su završili svoj kratki boravak u Hrvatskoj, izvijestili su iz Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.