Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela devetnica uoči svetkovine sv. Kvirina

Sisak (IKA)

Počela devetnica uoči svetkovine sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i župe sv. Kvirina, kojom se vjernici u bazilici Sv. Kvirina u Sisku duhovno pripravljaju za proslavu svoga zaštitnika, počela je u utorak 26. svibnja svečanim misnim slavljem koje je predvodio biskup Vlado Košić.

Na početku homilije govoreći o čitanju iz Djela apostolskih biskup je podsjetio na sv. Pavlova koji za sebe kaže da je „okovan Duhom“ dok ide u Jeruzalem i kako mu Duh Sveti u svakom gradu jamči da ga čekaju okovi i nevolje. „No on se ne boji jer zna da mora dovršiti trku i službu riječi koju je primio od Gospodina… Tako je i sveti Kvirin, biskup Sisciae, naviještao Evanđelje, Isusa Krista svojim vjernicima i svim ljudima u ovom gradu i biskupiji, krajem 3. i početkom 4. st. Kao biskup i on se trudio biti svima sve, obilaziti svoje i hrabriti ih da ustraju u vjeri u Isusa Krista. Dakako, i Rimljanima koji su bili pogani, nije se bojao ispovjediti svoju vjeru… Vjerojatno je tako i došlo do toga da ga se sumnjiči da nije lojalan caru kojem se moralo iskazivati ne samo poštovanje, nego ga se moralo i častiti poput božanstva jer su rimski carevi za sebe i svoje podanike imali božanske atribute. Kvirin je znao da to nije istina, da je to ljudska oholost i želja da se bude ono što ljudi nisu i ne mogu biti pa je svoje klanjanje iskazivao samo Bogu i Isusu Kristu, Sinu Božjemu“.  

Osvrnuvši se u nastavku na Evanđelje po Ivanu biskup je rekao kako je ono Isusova velikosvećenička molitva u kojoj se obraća Ocu. „On mu zahvaljuje što mu je darovao učenike koji će ostati u svijetu dok on odlazi k njemu. Jer došao je čas da proslavi Oca. Kako je utješno i lijepo znati da se Isus molio svome Ocu za nas, svoje učenike: ‘Ja za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji’. Isus je molio svoga Oca da mi, koji vjerujemo u njega, ostanemo u njemu makar je on otišao k Ocu. Mi trebamo biti u svijetu, ali ne od svijeta. To je dakako teško, ali to je naša zadaća: unositi u ovaj svijet novu nadu, novi pogled na život, pouzdanje u Boga koji nas smatra svojom djecom i brine se za nas“, poručio je biskup. 

Biskup je podsjetio kako je uz prvi dan devetnice sv. Kvirinu ujedno i peti dan devetnice Duhu Svetomu te kako Crkva slavi sv. Filipa Nerija, zaštitnika mladih. „I sveti Kvirin i sv. Filip Neri slavili su euharistiju. Prvi je bio biskup, drugi prezbiter. Sveci su uvijek kroz povijest živjeli od euharistije. I mi to osjećamo i znamo. Osjetili smo to posebno u ovo vrijeme epidemije kada nismo mogli svi biti sudionici euharistije u našim crkvama i to je za mnoge vjernike bilo bolno iskustvo. Nekako je tu prazninu zamijenio prijenos misa preko TV ili radija, no to nije bio živi susret s Isusom kao kada smo na misi. Zato Bogu zahvaljujemo na tome što opet možemo zajedno slaviti euharistiju.

Kada je počela ta nevolja i bili nam zabranjeni zajednički skupovi, rekao sam: na blagdan sv. Kvirina pjevat ćemo Te Deum – Tebe, Boga hvalimo! Zahvaljivat ćemo što smo pobijedili tu zarazu, što su ozdravili oboljeli, što je naš narod spašen. I doista, tako će i biti. Tako se pokazuje, u nemogućnosti slavlja mise, što ona nama kršćanima znači: Mi ne možemo bez euharistije, govorili su prvi kršćani, to smo govorili i mi ovih proteklih dana i tjedana. Zato bez straha sudjelujmo radosno u ponovnim slavljima euharistije u kojoj nam sam Gospodin dolazi da nas nahrani sobom i dade nam život vječni.Tako i mi, braćo i sestre, potaknuti Božjom riječi te primjerom svetih, osobito sv. Kvirina i sv. Filipa Nerija, molimo svjetlo Duha Svetoga. Molimo za naše mlade, molimo za bolesne i stare, molimo za čitavu Crkvu i sav svijet, a osobito za ovaj naš grad Sisak, Sisačku biskupiju i našu domovinu Hrvatsku, zaključio je biskup.

U koncelebraciji bili su rektor bazilike mons. Zdravko Novak, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić i župnik iz petrinjske župe Preobraženja Gospodnjega vlč. Damir Ceković. Nakon popričesne molitve biskupu je na dolasku zahvalio mons. Novak, pozvavši sve okupljene na nastavak devetnice. 

Ključne riječi:
devetnica sv. Kvirinu Košić Sisak