Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela godina novicijata franjevaca konventualaca u Asizu i Padovi

Zagreb (IKA)

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca ove godine ima šestoricu novaka, od kojih su trojica godinu novicijata počela u Svetom samostanu u Asizu u subotu 5. kolovoza, a druga trojica u Samostanu sv. Antuna Padovanskoga u Padovi, u petak 8. rujna.

Zbog većeg broja novaka, odlučeno je da će ove godine novicijat biti u Asizu i Padovi.

Ovogodišnji novaci franjevaca konventualaca dolaze iz Italije, Hrvatske, Malte, Portugala te jedan novak iz Ekvadora za Kustodiju Svetog samostana u Asizu. Ukupno su šesnaestorica novaka od kojih su devetorica u Asizu te sedmorica u Padovi.

Obred primanja u novicijat u Asizu 5. kolovoza predvodio je kustos Asiške kustodije i Svetog samostana fra Marco Moroni. U pratnji novaka iz Hrvatske bili su odgojitelj postulanata fra Josip Petonjić, te časni brat fra Vilček Novački. Hrvatski novaci u Asizu su: fra Adrijan Marušić, fra Jerko Šuperba i fra Luka Tetec. Njihovi odgojitelji su magistar fra Vicenzo Esposito i njegov zamjenik fra Stephen Ochieno Ochwada.

U Padovi je obred primanja u novicijat predvodio provincijal Talijanske provincije sv. Antuna Padovanskoga fra Roberto Brandinelli. Uz njega su bili prisutni i drugi provincijali, među kojima ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, koji je zajedno s odgojiteljem fra Stjepanom Brčinom, dopratio trojicu Hrvata koji godinu novicijata provode u Padovi: fra Blaža Žagača, fra Andriju Ćorluku i fra Marka Laštru. Njihovi odgojitelji su magistar fra Federico Santolin i njegov zamjenik fra Giambattista Scalabrin.

Novicijat je najintenzivnija formativna etapa u kojoj novak, pod vodstvom magistra, razlučuje i produbljuje svoj odnos s Gospodinom Isusom te studirajući Pravilo sv. Franje, njegove spise te Franjevačke izvore i živote franjevačkih svetaca učvršćuje se u franjevačkom stilu života i sve više srcem prianja uz franjevačku karizmu, objavljeno je na stranici hrvatske provincije.