Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela je misa biskupskog ređenja mons. Ivana Ćurića

Đakovo (IKA)

U đakovačkoj katedrali – manjoj bazilici Sv. Petra počela je misa biskupskog ređenja imenovanog đakovačko-osječkog biskupa pomoćnoga mons. Ivana Ćurića. Glavni zareditelj je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, a suzareditelji vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, u zajedništvu sa svim nazočnim nadbiskupima i biskupima.

Prezbiteri-pratitelji ređenika su preč. Ivan Jurić, župnik osječke župe Preslavnog Imena Marijina i dekan Osječkog istočnog dekanata te prof. dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

Na početku mise nadbiskup Hranić pozdravio je goste i sudionike koji su došli u Đakovo „podijeliti radost susreta s uskrslim Gospodinom, koju nam je dodatno umnožio papa Franjo imenovanjem našeg pomoćnog biskupa u osobi generalnoga vikara mons. Ivana Ćurića“. Spomenuo je i imenovanog apostolskog nuncija u Obali Bjelokosti mons. Antu Jozića, pozvavši na molitvu za njegov što brži i potpuni oporavak.

Prvo čitanje pročitao je Milan Stjepanović iz župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja iz Ivankova, otpjevni psalam otpjevao je pjevač-solist Mario Filajdić iz župe Krista Kralja iz Brodskog Varoša, drugo čitanje čitala je s. Marija Goretti Jovanovac iz Družbe milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova, katehistica biskupa-ređenika u njegovoj pripravi za prvu pričest u Brodskom Varošu 1973. godine. Evanđelje je navijestio đakon Luka Ćosić.

Liturgijsko pjevanje animiraju katedralni konkatedralni mješoviti zborovi iz Đakova i Osijeka s pridruženim župnim zborovima, uz dirigenta mo Ivana Andrića i orguljsku pratnju Darija Kusture.

Ravnatelj obreda (ceremonijar) je mons. Luka Strgar, a u liturgijskoj asistenciji sudjeluju đakoni i bogoslovi Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu.

Pola sata prije mise u đakovačkoj prvostolnici upriličena je uvodna pobožnost i kratka priprava zajednice. Animator pobožnosti preč. Mato Gašparović izrekao je uvodni poticaj te ukratko protumačio liturgiju ređenja.

Za svečanu prigodu slavlja biskupskoga ređenja koristi se nekoliko povijesnih liturgijskih predmeta iz katedralne riznice: ophodni ili procesionalni križ s kraja 17. stoljeća; srebrni križ s pozlatama, s likom Raspetoga i likovima evanđelista s prednje strane, sa stražnje strane s reljefnim prikazom svetačkoga lika s knjigom te kalež iz 15. stoljeća na kojem je ugravirana godina izrade 1494.