Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela korizmena duhovna obnova u Župi Presvetog Srca Isusova u Zadru

Zadar (IKA)

Korizmena duhovna obnova u Župi Presvetog Srca Isusova u Zadru počela je utorak, 27. veljače 2024., a predvodi ju glavni urednik Veritasa i voditelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu u Zagrebu fra Vladimir Vidović, OFM Conv, izvijestila je Župa Presvetog Srca Isusova.

Nakon molitve krunice i pozdrava župnika fra Bojana Rizvana, fra Vladimir je započeo nagovor osvrćući se na službu voditelja Pučke kuhinje i ističući kako prije te službe, iako je živio u istom samostanu, nije primjećivao toliki broj siromaha. Naglasio je kako je ljudima teško primijetiti one koji su marginalizirani te da je potreban i pogled vjere koji će u potrebitima vidjeti vrijednost osobe i njezina dostojanstva. „Crkva čini iznimno puno dobra utjelovljujući ljubav. Zato je i pučka kuhinja susretište gdje se događa razmjena u kojoj nas same obogaćuju siromasi“, obrazložio je fra Vladimir spominjući da je korizma milosno vrijeme koje je kadro promijeniti perspektivu ovoga vremena. „Naš je život, gledan kroz oči povijesti, put koji završava u Božjem srcu, zato je temeljni životni odnos onaj koji ostvarujemo s Bogom. Upravo taj odnos određuje kakvi ćemo biti i kakvi uistinu i jesmo“, rekao je fra Vladimir.

Predvoditelj duhovne obnove spomenuo je da se često u korizmenom vremenu naglašavaju pokorničke vježbe kroz koje kao da se vjernici natječu u brojnosti korizmenih odluka, a pritom zaboravljaju da je korizma vrijeme popravljanja odnosa s Bogom. „Korizma ne donosi poboljšanje kvalitete vlastitog života, nego poboljšanje odnosa s Bogom“, naglasio je fra Vladimir Vidović pojašnjavajući kako „odnos s Bogom nužno donosi i popravljanje nas samih. Taj odnos s Bogom određen je sadržajem riječi ‘obraćenje’ koje traži ozbiljan duhovni život“.

U daljnjem promišljanju propovjednik je okupljenima osvijestio kako o upotrebi darovanog vremena čovjeku, ovisi njegova vječnost. „Zato u obraćenju nije riječ o stvaranju nečeg posve novog, nego ponajprije o povratku Bogu, usklađivanju s onim što Bog od mene želi. Obraćenje je traženje Božjega lica ili traženje dobra, a ne zla“, rekao je fra Vladimir osvrćući se na proročke tekstove u Svetom pismu koji govore o obraćenju. „Kršćansko obraćanje zahvaća tri segmenta života: spoznaju Isusa Krista, nasljedovanje njegovih koraka i osobitu prisnost s njime“, pojasnio je predvoditelj duhovne obnove tumačeći svaku pojedinu od tih etapa.

Po završetku nagovora, fra Vladimir je predvodio euharistijsko slavlje u zajedništvu s franjevcima fra Bojanom Rizvanom, fra Pavlom Ivićem i fra Andrijom Bilokapićem. U homiliji se osvrnuo na zahtjevnost i oštrinu Kristove riječi. „Važno je otkriti naše licemjerje, a ne prokazivati licemjerje naših bližnjih. Aktualnost ove Kristove riječi potiče nas na promjenu naših životnih stavova. Zato smo pozvani poraditi na poniznosti, a ne na glumi“, rekao je propovjednik potičući okupljene da prihvate činjenicu da su svi braća. „Koliki samo trud i naš papa Franjo ulaže ne bi li nas podsjetio na tu važnu činjenicu da smo svi braća, a često upravo zbog toga nailazi na otpor i u samoj Crkvi. Pozvani smo mijenjati svoj mentalitet i usvojiti menatalitet Isusa Krista“, zaključio je fra Vladimir Vidović.

Nakon euharistijskog slavlja, bilo je euharistijsko klanjanje. Duhovna se obnova nastavlja u srijedu kada će se u misnom slavlju osobito moliti za bolesnike, a bit će i prigoda za primanje bolesničkog pomazanja, izvijestila je Župa Presvetog Srca Isusova.