Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa biskupskog ređenja mons. Ivana Štironje

Mostar (IKA)

U katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru počela je misa s obredom biskupskog ređenja imenovanoga kotorskog biskupa mons. Ivana Štironje koja se može pratiti u izravnom prijenosu na RTV Herceg-Bosne i Laudato TV, odnosno ovdje na stranicama Informativne katoličke agencije (IKA).

Glavi zareditelj je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, a suzareditelji su barski nadbiskup i apostolski upravitelj Kotorske biskupije mons. Rrok Gjonlleshaj te mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

U misnome slavlju sudjeluju predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda zrenjaninski biskup Ladislav Nemet i petnaestak nad/biskupa iz BiH, Hrvatske i okolnih zemalja. Na misi sudjeluje i savjetnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini mons. Amaury Medina Blanco. Tu su i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko te provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić. Tu su i svećenici Kotorske biskupije. Dvojica prezbitera pratitelja mons. Štironje su don Ante Đerek i don Tomislav Puljić.

Liturgijsko pjevanje predvode Združeni zborovi župe Studenci i katedrale Mostar. Pjevanjem ravna mo don Dragan Filipović i Drago Soldo, prof. Orguljska pratnja je s. Matea Krešić. Ceremonijar na misnome slavlju je don Domagoj Markić.

Izabrani biskup Štironja svoje je biskupsko geslo uzeo iz Prve poslanice sv. Ivana apostola i evanđelista, svoga nebeskog zagovornika, koje glasi „Bog je ljubav“, latinski „Deus caritas est“.

Ustoličenje novoga kotorskog biskupa bit će 27. travnja, na blagdan bl. Ozane Kotorske, u 11 sati u katedrali Sv. Tripuna u Kotoru.

Imenovani biskup Ivan Štironja svim je srcem želio da ređenje bude u Kotoru, kao što je to i obznanio na svetkovinu sv. Tripuna u kotorskoj katedrali 3. veljače, no zbog iznimno loše epidemiološke situacije u Crnoj Gori i ograničenog kretanja i komunikacije biskupsko ređenje održava se u Mostaru.

Apostolski upravitelj Kotorske biskupije mons. Gjonlleshaj je na Misi posvete ulja na Veliku srijedu 31. ožujka iskazao zahvalnost svećenicima i vjernicima Kotorske biskupije na prijemu i suradnji za vrijeme njegovog upravljanja biskupijom, te pozvao na molitvu za svećenike, a posebno za novog biskupa mons. Štironju, kako bi u svojoj službi biskupiji, imao potrebnu duhovnu snagu i potporu.

Papa Franjo imenovao je mons. Štironju novim kotorskim biskupom 22. prosinca 2020. godine.