Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela online Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u srednjim školama

Zagreb (IKA)

Počela je Katehetska ljetna škola za srednjoškolske vjeroučitelje i vjeroučiteljice. Tema je „Dimenzije kršćanske antropologije u dijalogu s današnjicom i u perspektivi odgoja” o čemu je u uvodnoj riječi u četvrtak, 26. kolovoza, govorio i predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Organizatori Katehetske ljetne škole za vjeroučitelje i vjeroučiteljice u srednjim školama su Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije i Agencija za odgoj i obrazovanje. Prijavilo se 250 sudionika iz cijele Hrvatske.

Nadbiskup Hranić je na početku izlaganja podsjetio da se i ova katehetska škola iz epidemioloških razloga održava na daljinu, pa je tako i on u svome javljanju iz Đakova pažnju usmjerio na povijest razvoja antropologije, kao multidisciplinarne znanosti, uz ostalo, upozorivši da su u tom kontekstu često „upravo ideje o odgoju bile začetnice i zaštitnice stvaranja novih svjetskih poredaka, a često su, nažalost, vodile i prema nestajanju civilizacija”.

No, rekao je i da kršćanski nauk o čovjeku pokazuje kako je odijeljenost sekularno profane kulture i crkveno religijskoga svijeta neiskrena i umjetna, kao i da je ideja kršćanskoga odgoja također imala svoj razvojni put, a konstanta toga nauka bila je i jest da je „čovjek, kao stvorenje Božje na sliku Božju, trajno usmjeren prema Bogu”.

„Upravo zato što je stvoren na sliku Božju u stanju je svoju vlastitu imanenciju usmjeriti i nadići transcendencijom u osobnom susretu s onim božanskim, a odgoj je kao jedna od temeljnih zadaća Crkve shvaćen i kao sastavni dio izvornoga poziva na naviještanje i svjedočenje kršćanske vjere”.

„Slika i lice čovjeka, a po tome i čovječanstva, započinje se stvarati u obiteljskoj, te u školskoj zajednici. Na poseban način se aktualizira u sadržajima srednjoškolskoga vjeronauka”, rekao je predsjednik Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju.

Zaključno je mons. Hranić izrazio nadu da će im ova dva dana pomoći posvijestiti tendencije vremena u kojem žive kako kroz razmišljanjima predavača, tako kroz primjere dobre prakse, te da će s Katehetske škole ponijeti svjedočanstvo hrabrosti za daljnje naviještanje kršćanske istine o čovjeku.

Uvodnu molitvu predvodila je vjeroučiteljica i katehistica Maja Šimičić Roksandić iz Rijeke.

Sudionike je, uz druge, pozdravila i voditeljica programsko-organizacijskog odbora škole dr. Ana Thea Filipović riječima da je „teologija Crkve nužno u dijalogu sa suvremenim mišljenjem i pojedinim znanostima, te nastoji promišljati i interpretirati kršćansku vjeru na obzorju senzibiliteta i izazova današnjice”.

Popodnevni dio prvog dana – u kojem su kao i petak 26. kolovoza dva predavanja – bit će zaključen interaktivnom raspravom s vjeroučiteljima koji su pripremili primjere dobre prakse.