Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela proslava Merčeva u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Jutarnjim slavljima misa uz baziliku Presvetoga Srca Isusova u Zagrebu, u srijedu 10. svibnja 2023., počela je proslava spomendana bl. Ivana Merza.

Proslava Merčeva ove godine je u znaku 20. obljetnice njegove beatifikacije.

Ekonom i zamjenik superiora isusovačke zajednice u Palmotićevoj o. Zvonko Vlah na jutarnjoj misi koju je predslavio rekao je da je bl. Ivan pritisnut nevoljama života „otkrio u Bogu sve ono za čim je njegova nutrina čeznula. Otkrio je da je smisao njegovoga života upravo u onome što je Bog objavio svojim dolaskom u osobi Isusa Krista.“

Osvrnuvši se na naviješteni odlomak Evanđelja po Mateju u kojem se spominje sol zemlje, dodao je da su Ivana baš te riječi dovele do spoznaje „da svojim životom treba biti okrenut prema drugima, na takav način da se kroz njega može vidjeti da je ovaj život isplativ“.

Također, ove godine obilježava se šest stogodišnjica iz Merčeva života i djelovanja: obrana doktorske disertacije iz filozofije na Sveučilištu u Zagrebu (9. svibnja 1923.), izbor za predsjednika Hrvatskog katoličkog omladinskog saveza (18. kolovoza 1923.), polaganjae profesorskog ispita i dobivanje dopuštenja za profesiju profesora u gimnaziji (20. listopada 1923.), polaganje zavjeta za posvećenog vjernika-laika u svijetu (8. prosinca 1923.), utemeljenje Hrvatskog orlovskog saveza kojemu je kao jedan od suosnivača dao lozinku „Žrtva-Euharistija-Apostolat“ (16. prosinca 1923.) te uvođenje Katoličke akcije u Hrvatsku (16. prosinca 1923.).

„Blaženik je osnivajući zajednice unutar Katoličke Crkve u koje je okupljao mlade, nastojao u mladenačka srca usaditi spremnost na žrtvu, ali, ne radi žrtve nego radi ljubavi, radi dobra, radi spremnosti da se i, ako treba, založi vlastiti život, da bismo onda mogli već u ovoj prolaznosti živjeti onako kako to nalaže sam Gospodin koji je došao k nama i rekao da ‚nije došao da bude služen, nego da služi‘“, poručio je o. Vlah.

Vjernici su se prije i poslije misa utekli blaženikovom zagovoru pred njegovim posmrtnim ostatcima koji su, zbog obnove nakon potresa, iz bazilike premješteni u oltar u dvorani dvorišne zgrade gdje se svakodnevno slavi misa.

Središnje euharistijsko slavlje u 18:30 predslavit će umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak. Zbog radova na bazilici i isusovačkoj rezidenciji ulaz je iz Draškovićeve ulice, na broju 54.