Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela trodnevnica u čast bl. Ivanu Merzu u Španskom

Zagreb (IKA)

U Župi bl. Ivana Merza u Zagrebu – Špansko u četvrtak 6. svibnja počela je trodnevna duhovna priprava za proslavu svetkovine župe i 10. obljetnice osnutka župne zajednice.

Večernju misu na otvorenom predvodio je župnik Župe BDM Žalosne – Špansko vlč. Mato Matić, župe iz koje se izdvojila i nastala župna zajednica bl. Ivana Merza u koncelebraciji s upraviteljem župe vlč. Markom Čolakom.

Vlč. Matić se na početku homilije prisjetio rasta i razvoja zapadnog dijela grada i mnogih župa koje su nastajale u tom dijelu, pa tako i Župe bl. Ivana Merza 2011. godine.

Vlč. Matić istaknuo je da „čovjek ima duhovne potrebe i treba naći način da ih zadovolji. Zato služe župe kao prikladna mjesta gdje možemo ostvariti duhovni mir, sreću, zadovoljstvo i zajedništvo. Da bismo postigli duhovnu zrelost potrebna nam je duhovna hrana koju nam daju sakramenti koje primamo u svojim župama“.

Nabrajajući sakramente koje primamo kroz život vlč. Matić je na kraju istaknuo: „Euharistija je srce vjerničkog života. Čestitam svima vama što cijenite euharistiju i što se pod vedrim nebom svake nedjelje i blagdana okupljate da slavite misu. Na taj način vi nasljedujete svoga zaštitnika župe bl. Ivana Merza koji je u središte svoga života stavio svakodnevnu euharistiju i pričest“.

Na kraju misnog slavlja upravitelj župe vlč. Marko Čolak zahvalio je župniku susjedne župe te su svi župljani izmolili molitvu po zagovoru Blaženika za izgradnju župne crkve.

Za proslavu blagdana župe župljani se nastavljaju pripremati trodnevnom duhovnom pripravom. U petak 7. svibnja misu u 18.30 sati predvodi vlč. Darko Bručić Pavuk, župnik Župe sv. Luke Evanđelista –Travno, bivši župnik župe bl. Ivana Merza, a u subotu 8. svibnja u isto vrijeme misu predvodi vlč. Zlatko Pavetić, župnik župe Dobrog Pastira-Brestje, inače prvi župnik župe bl. Ivana Merza.

Središnji događaj i svečano misno slavlje u nedjelju 9. svibnja u 11 sati predvodit će mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola Zagrebačkog.

Na blagdan Ivana Merza 10. svibnja misno slavlje u 18.30 prevodit će preč. Ivan Frkonja, župnik Župe sv. Petra Apostola- Zaprešić i dekan Zaprešičkog dekanata.

Budući da župna zajednica nema svoju crkvu sve mise se održavaju na župnom zemljištu na križanju Zagrebačke ulice i Zagrebačke avenije.